Bisikletiniz var fakat memnun değilsiniz ya da bisikletliler dünyasına siz de katılmak istiyorsunuz. Peki bisikleti nasıl almalısınız? Sizin için dikkat etmeniz noktaları açıkladığımız bölümümüze hoş geldiniz.
Bu bölümde bulacağınız konular:
Bisiklet satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
Tur bisikleti nedir?
Şehir bisikleti nedir?
Ölçme kadrosu ne yapar?
Bisiklet satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
Bir bisiklet sadece iki teker değildir. Sizi bir yerden bir yere götürürken güvenliğinizi ve konforunuzu sağlayacak şekilde çalışır aksama ve ekipmana sahip olmalıdır.
Bir tur bisikleti: dağ bisikleti kadar dayanıklı, yarış/hibrit bisikletler gibi sağlam (rijit) kadrolu, kuvvetli tekerlerli, iki sağlam bagaj taşıyıcılı, kaliteli ve dayanıklı yedek parçalara sahip, kolay idare edilebilen bir gidona ve rahat bir oturma pozisyonuna sahiptir. Bir şehir bisikleti, trafiği rahatça kontrol edebileceğiniz şekilde bir oturma pozisyonuna sahip, aydınlatma sistemi sizi görünür kılacak şekilde, eşyalarınızı taşıyabilecek ve giysilerinizi çamura/pis suya karşı koruyabilecek şekilde olmalıdır.
Bisiklet Gezgini’ne bir tur bisikleti almak için gelirseniz, büyüleyici ölçme kadromuzun yardımıyla size uygun kadroyu ve oturma poziyonunu belirleriz. 8 adet ölçü kaydedilir ve aldığınız bisiklet tam olarak sizin ölçülerinize uygundur.
Eğer yoğunsanız ya da ölçünüzün kimse yokken alınmasını istiyorsanız, bizi arayıp randevu alabilirsiniz. Bisiklet alırken ilk servisinizi bedava alma hakkına sahipsiniz.
Bisiklet çeşitlerimiz:
1. Hazır bisikletler
2. Kişiye özel bisikletler
1. Hazır bisikletler: Eğer bisikletinizi hemen almak ve pedallamaya başlamak istiyorsanız bu bisikletler size göre. Ölçülerinizi alıp tabii ki gidon, sele ve pedal ayarlarını yapıyoruz.
Hazır modellerimiz: KOGA Randonneur çelik kadro, KOGA World Traveller 29 (SLX), Traveller Derailleur LX 28″ erkek ve kadın, Santos Travelmaster 2.6 Special, Santos Travel Master 2.8, Special idworx EasyTiRohler, idworx Easy Rohler Evo, idworx OffRohler Ti, idworx OffRohler Evo.
2. Kişiye özel bisikletler: Bisikletinizin donanımını beraber oluşturuyoruz, ölçülerinizi alıyoruz ve sizin için fabrikaya sipariş veriyoruz. Santos markasında 29 farklı renk seçeneğinden birini kadro rengi olarak seçebiliyorsunuz, KOGA markasında istediğiniz ismi kadronuzun üstüne yazdırabiliyorsunuz.
KOGA Signature ve Santos Travelmaster, kişiye özel bisikletinizi oluşturabileceğiniz modellerimiz.
Rohloff göbekten vites sistemi konusunda uzmanız. Rohlofflu bisikletler için 1300 € daha fazla ödersiniz ama alacağınız sürüş keyfi, verimliliği, bakım gerektirmemesi, temizliği ve kolay kullanımına değer.
Dükkanımıza gelmeden önce kendi kendinize sorabileceğiniz bazı sorular var:
-
-
- İyi bir tur bisikleti nedir?
- Neden özel bir “kadro ölçüsüne” ihtiyacım var mı?
- Bisikleti sadece yolculukta mı kullanacağım?
- Rohloff göbekten vites sisteminin keyfini ben de yaşamak istiyor muyum?
- Hangi teker ölçüsünü seçmeliyim?
- Çantalarım için aynı zamanda ön bagaj taşıyıcısına ihtiyacım var mı?
- Kadro malzemesi?
- Başka neyi düşünmeliyim?
- Zaten iyi bir bisikletim var, neden bir tur bisikleti almalıyım?
- Başka sorularınız?
-
Tur bisikleti nedir?
Bisiklet sürmeyi seviyoruz. Çocukluktan sonraki ilk bisikletimizi seçerken herkese olduğu gibi bize de bir dağ bisikleti verdiler. Bu bisikletle sahilde pedalladık, işe gidip geldik ama bir süre sonra bu rotalar bize dar geldi. Haftasonu, birkaç günlük ve daha uzun turlara çıkmaya başladık. Tüm bu sürüşler sırasında farkettik ki: Bisikletlerimizin donanımı bize az geliyordu.
İşe giderken ya da haftasonu turunda çantalarımızı nereye koyacaktık? Tabii ki sırtımızda taşımak istemiyorduk. Acaba çantalarımızı biz değil de bisikletlerimiz taşıyabilir miydi? Peki yağmurda iş kıyafetlerimizi çamurdan nasıl koruyabilirdik? Genelde asfalt ya da iyi yollarda kullanıyorduk: İhtiyacımız olan traktör lastiği gibi bir lastik miydi? Her sürüş sırasında kollarımız, boynumuz, sırtımız ve başka yerlerimiz ağrımalı mıydı? Yanımızda ne kadar çok pil taşımamız gerekli ki gece sürüşlerinde bakkal bulamadığımız zaman ışıksız kalmamalıydık. Vites ayarlarımızı kontrol etmeden bir tura başlayamayacak mıydık? Yolda sürekli vites ayarı mı yapmamız gerekliydi? Zincirimiz atmadan ya da kopmadan bir turu bitiremeyecek miydik? Devamlı bakım gerektirmeyen, temiz bir vites ve aktarım sistemi olsa, yol daha zevkli olmaz mıydı? Her yerimize bulaşan zincir yağından kurtuluş yok muydu? Fazla sıkmadan kontrol edebileceğimiz bir fren sistemi olsa ne iyi olurdu.
Bunları düşünürek pedallarken gökten 3 elma düştü. Hayır hayır, elma değil, tur bisikletiymiş onlar. Tur bisikleti de neymiş? Bunu araştırmaya başladık ve çevremizde hiç görmediğimiz farklı donanımlardaki bisikletlerle tanıştık.
Öncelikle tur bisikletinin diğer bisikletlerden temel farkının kadro geometrisi olduğunu öğrendik. Kadro geometrisi, malzemesi ve dahası ile ilgili detaylar için donanım bölümümüzü ziyaret edin.
Bagaj taşıyıcıları, tur bisikletinin karakteristik özelliklerinden biridir. Tur bisikletlerinde ön ve arka bagaj taşıyıcılar için montaj delikleri vardır. Diğer (dağ, yol/yarış) bisiklet kadrolarında ise genellikle yoktur. Bu bisikletlere bagaj taşıyıcı taktırmak istendiğinde sorun çıkar: Ya istenen bagaj taşıyıcı bisiklete takılamaz ya da dayanıksız olur.
Bagaj taşıyıcı malzemesinin yüke dayanıklı olması gerekir ve çelik olması tavsiye edilir. Alüminyum bagajların kaynak noktalarının, titreşimden kolayca zarar gördüğü biliniyor. Titanyum olanlar da vardır. Şehir bisikletlerindeki bagaj taşıyıcılarn max. bagaj taşıma kapasitesi 10 kg kadar iken, tur bisikletlerinde Tubus bagaj taşıyıcılarla 40 kgdır. Şehir bisikletlerinde bagaj taşıyıcı sadece arkadayken, tur bisikletlerinde yükü dengeli taşımak için ön ve arka olarak iki yerde bagaj taşıyıcı vardır. Her iki bagaj taşıyıcı için de kadroda uygun deliklerin olması önemlidir. Tubus bagaj taşıyıcılar kaliteli çelik olduğu için, alüminyum kadar hafiftir ve alüminyumdan çok daha dayanıklıdır. 3 yıl mobil ve 30 yıl da genel garantisi bunu gösterir.
Tur bisikleti lastikleri, ne dağ bisikleti lastikleri gibi tırtıklı/dişli, traktör sürüyormuş hissi yaratan lastiklerdir ne de yol/yarış bisikletindeki gibi düz ve ince olup fazla yükü desteklemeyenlerdendir. Tur bisikletinde hem yol tutuş iyi olmalı hem de az direniş yaratmalıdır.
26” tekerleklerde yokuşlar daha kolay, özellikle yüklü bir bisikletle ve sürücü pek güçlü değilse. Ayrıca dünyanın her yerinde 26” lâstik kolayca bulunabilir. 28” tekerlekler, özellikle uzun ve iyi yollarda büyük bir avantaj: Aynı çabayla daha çok yol alabilirsiniz. Bugünlerde 29” tekerlekler de bulunabiliyor.
Genelde tur bisikletlerinde, dağ ve yol/yarış bisikletlerinde kullanılan vites sistemlerinin kullanıldığı düşünülür oysa tur bisikletleri için özel olarak üretilmiş seriler vardır (Shimano Trekking-XT serisi gibi). Tur bisikletinde, malzemenin hem dayanklı olması hem de yük ile uzun süre yol yapabilmesi gereklidir. Bilinen açık sistemlerin (derayerli sistem) yanında kapalı (göbekten vites) sistemler son zamanlarda tur bisikletlerinde çokca tercih ediliyor. Göbekten vites sistemlerinin içinde tur bisikletleri için en uygun olanı Rohloff göbekten vites sistemidir. Dayanıklı, verimli, az bakım gerektiren ve temiz bir sistemdir. 1996 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde yüzbinlerce kilometre yapılarak performansı kanıtlanmıştır.
Son zamanlarda sıkça tercih edilen mevcut disk fren sistemleri, tur bisikletleri için pek uygun değildir. Tur bisikletleri için uygun fren sistemi 10 kmlik bir inişi, 35 kg yük ile güvenle alabileceğiniz sistemlerdir. Disk fren, jant frene göre daha hızlı ısınır ve fren işlevini görmez. Jant frenlerinde ısınma jantın tamamına yayıldığı için uzun süreli kullanımlar için uygundur. Ayrıca jant frende durdurma kuvveti jantın tümüne yayıldığı için daha az bir kuvvetle durabilirsiniz fakat disk frende, kuvvetin uygulandığı nokta göbeğe yakın olduğundan bisikleti durdurmak için daha fazla kuvvet gerekir, jant teli akordunu bozar, hatta jant tellerinizi de kırar. Bisikletin otobüs ve uçak ile taşınması sırasında darbe alması ile açıkta olan jant fren, kolayca bükülebilir. Tur bisikletlerinde fren sistemi olarak kaliteli V-brake (XT serisi gibi) kullanılıyor, ancak daha kolay kontrol edilebilen ve daha güçlü ve dayanıklı bir sistem var: Magura’nın HS 33 hidrolik jant freni. (Normal ve Firmtech versiyonu).
Bisiklete sonradan monte edilen ön ve arka farlar yeterince ışık vermediği gibi pille çalıştıkları için de her yerde pil bulunamayabilir. Tur bisikletlerinde, hem daha iyi aydınlatma sağladığından hem de sadece pedal kuvvetiyle enerji üretildiğinden dinamo tercih edilir. Az direnç gösteren daha verimli SON marka dinamolarla, daha etkili bir aydınlatma sağlanır ve elektronik cihazlar da pedal kuvvetiyle gün boyunca şarj edilir. Almanya gibi bazı ülkelerde, dinamo kullanımı zorunludur. Yağmurlu, sisli havalarda aydınlatma sistemi aynı zamanda güvenliğinizi de sağlar.
Her zaman yol temiz olmayabilir, yağmurlu havada ve çamurlu y
ollarda, çamurluk kullanımı sürücüyü, kıyafetleri ve bisikletin parçaları ile çantaları korur.
Sele seçimi tamamen kişisel bir konu olmasına rağmen, dünya turcularının çoğunluğu jelli olmayan sele tercih ediyorlar. Bu konuda en çok tercih edilen Brooks markasının deri seleleri. 1000 km kadar sonra vücudun şeklini alan Brooks sele ile tayt giyilmesine bile gerek kalmıyor.
Tur bisikletinde düz gidon kullanılmaması tavsiye edilir çünkü tutuş pozisyonu nedeniyle sinirlere zarar verebilir. Elin ve kolun, sinirleri zorlamayacak şekilde durması ve de farklı tutuş pozisyonlarına fırsat vermesi sebebiyle tur ya da kelebek gidon tercih edilir.
Ayak, hayatı kolaylaştırıyor çünkü daima yaslayacak bir yer bulunmuyor. Tabii ki bütün yükü taşıyacak kadar sağlam olmalı.
Sonuç: Neden bisikletinizi modifiye etmiyoruz da hazır bir bisiklet alıyorsunuz? Gelin, dükkanımızda size anlatalım. Bisikletinizle beraber gelin, ona da bakalım.
Tur bisikletinde neler olmalı?
-
-
- Dayanıklı kadro (malzeme)
- Uygun geometri
- Dayanıklı tekerlekler (Jantınız kaç katlı?)
- Güvenilir ve az bakım isteyen bir vites sistemi
- Güçlü ve iyi kontrol edilebilen frenler
- Çok dayanıklı bagaj taşıyıcıları
- Güçlü bir aydınlatma sistemi
- Çamurluk
-
Şehir bisikleti nedir?
Şehir bisikleti:
-
-
- Şehir içinde ulaşım amaçlı kullanılır.
- Haftasonu gezilerinde kullanılır.
- Yük taşır: İşe giderken bilgisayarınızı, haftasonu ise piknik malzemelerinizi siz sırtınızda taşımazsınız. Böylece ne sırtınız ağrır ne de terlersiniz. Yük, bisiklet çantaları içinde bisikletin güçlü kadrosundadır.
- Pozisyonu rahatlıkla trafiği kontrol edebileceğiniz şekilde diktir.
- Trafikte farkedilebilmeniz için ön ve arka farları vardır. Mümkünse dinamoludur.
- Çamurlukludur, kıyafetinizi ve çantalarınızı korur.
- Zincir koruyucusu ile paçanızı kaptırmazsınız, güvenlidir.
- Daha temiz olmak isteyenler ya da az bakım isteyenler için kapalı vites sistemli olabilir.
- Ayağı vardır. Bisiklet istediğiniz her yerde ayakta durur.
-
Siz bisikletinize göre şekil almayın, bisikletiniz size göre şekil alsın.