Kartal Oto Sanayi

Mmo: “Lpg’li Araçlar En Az Benzinli Araçlar Kadar Güvenli”

Mmo: “Lpg’li Araçlar En Az Benzinli Araçlar Kadar Güvenli”

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Er, “Yönetmeliklere uygun montajı yapılmış, kontrol ve bakımları düzenli yapılan LPG’li araçlar en az benzinli araçlar kadar güvenlidir” dedi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Er, “Yönetmeliklere uygun montajı yapılmış, kontrol ve bakımları düzenli yapılan LPG’li araçlar en az benzinli araçlar kadar güvenlidir” dedi.

 

Özkan Er yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda basında yer alan haberlerde LPG’li araçlarda yanma meydana geldiğini ve bu yanmaların LPG’den kaynaklandığını belirten açıklamalar yapılması üzerine meslek disiplinimize giren bu konu ile kamuya açıklama ihtiyacı duyulmuştur. 27 Mart 2014 tarihinde Samsun ili İlkadım İlçesi Liman Kavşağı’nda LPG yakıt sistemine sahip 05 EA 593 plakalı bir araçta hareket halindeyken motor bölümünde bir yanma hadisesi meydana gelmiş, bu haber basında ‘LPG’li Araç Yandı’ şeklinde haber yapılmıştır. Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube uzman mühendisleri tarafından yapılan tetkikler sonucunda 05 EA 593 plaka nolu araç seyir halindeyken motor bölümünden dumanlar çıkmış, itfaiyeye yakın bir yerde meydana geldiğinden dolayı olaya itfaiye ekipleri müdahale ederek akü kutup başlarını sökerek aracın alev almasını önlemişlerdir. Akü ve elektrik sisteminden kaynaklandığı düşünülen bu olayda LPG sistemi kendini koruyarak daha vahim sonuçlar ortaya çıkmamıştır. Ayrıca aracın sahibi 26 Kasım 2013 tarihinde Amasya İl Temsilciliğimizde LPG sızdırmazlık raporu alarak gaz kaçağı ve LPG sisteminin doğru çalıştığından emin olmuştur. Bu olayla LPG’li araçlara sahip halkımızın can ve mal güvenlikleri açısından araçlarının gaz konak ve gaz sisteminin normal çalışıp çalışmadığını kontrol ettirerek eskiden olduğu gibi raporlarını almaları gerektiğinin bilincinde olmalıdırlar” diye konuştu.

“KONTROLLER ODAMIZDA GÖREVLİ MAKİNE MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN YAPILIYOR”

MMO tarafından yapılan kontrollerde LPG sistemine sahip araçlarda bulunan her ekipman ve parçanın gaz sızdırmazlığının kontrol edildiği gibi, kullanılan malzemelerin uygun montajının yapılıp yapılmadığı, standartlara uygunluğu, kullanım ömürlerinin dolup dolmadığı gibi hususların da titizlikle incelendiğini ve tüm çalışmaların kayıt altına alındığını belirten Özkan Er, “Bu kontroller odamızda görevli makine mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 19 Aralık 2011 tarihli Genelgesi ile Araç Muayene İstasyonlarında LPG Yakıt Sistemi bulunan araçlar için ‘gaz sızdırmazlık raporu’ aranması zorunluluğu kaldırılmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmaması ‘ağır kusurdan’ ‘hafif kusura’ dönüştürülmüştür. Bu durum LPG’li araç kullananların isteğine bırakılmıştır. 2012 yılında sızdırmazlık kontrollerinde ciddi düşüşler meydana gelmiştir. LPG Yakıt Sistemine dönüştürülmüş araç sahiplerinin dönüşüm yapan firmanın Makina Mühendisleri Odası’ndan tescilli olup olmadığı, firmada ‘Araçların LPG’ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi’ne sahip bir mühendisin istihdam edilip edilmediğini, dönüşümde kullanılan malzemelerin standartlara uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. LPG propan ve bütan gazlarının belli oranlarda karışımından oluşan sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Renksiz ve kokusuz, yanıcı ve parlayıcı bir gaz olup mutlaka çelik depolarda basınç altında depolanabilen ve çelik boru veya bakır borularla taşınabildiğinden montajı yapıldıktan sonra devamlı periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Sıvılaştırılmış gazların motor yakıtı olarak kullanılması durumunda yüzde 60’a yakın yakıt ekonomisi sağladığını, hava ile iyi kaynaştığından yanma veriminin yüksek olduğu, yağ değişim sürelerinin uzadığı, silindirlerde kurum oluşmadığı, motor parçalarının ömrünün uzadığı, bakım ve onarım harcamalarının azaldığı, tam yanmaya yaklaşması hava kirlenmesinde azalma sağladığı, benzine göre daha ucuz, temiz ve çevreci bir yakıt olması nedeniyle tercih edilmektedir. Karbonmonoksit tesiri benzine göre yüzde 50-90, hidrokarbon tesiri ise yüzde 38-62 oranında daha düşüktür. Otomotiv sektöründe petrole alternatif enerji olarak LPG yakıt olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünyada birçok ülke otomobillerde LPG kullanımını özendirerek yaygınlaştırmıştır. Ülkemizde de trafikte kullanılan benzinli otomobillerin yüzde 40’ı LPG’ye dönüştürülmüş duruma gelmiştir” şeklinde konuştu. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir