Ekonomik güvensizlik sadece iş ve bugün gelir kaybı değildir. Önümüzdeki yıllarda kadınların ve kızların hayatları üzerinde kartopu etkisi vardır. Eğitim ve istihdam üzerindeki etkiler, ele alınmazsa, cinsiyet eşitliğinde zor kazanılmış kazanımları tersine çevirecek uzun süreli sonuçlara sahiptir.
Tahminler , COVID krizinin sonunda 11 milyon kızın daha okulu bırakabileceğini gösteriyor; Önceki krizlerden elde edilen kanıtlar, çoğunun geri dönmeyeceğini gösteriyor.
Eğitimde cinsiyet uçurumunun genişlemesi, kadınlar için, ne kazandıklarında ve nasıl kazandıklarında önemli bir azalma, l ve gençlerin hamileliği ve çocuk evliliklerinde bir artış gibi ciddi etkileri vardır.
Eğitim eksikliği ve ekonomik güvensizlik de cinsiyete dayalı şiddet riskini artırıyor. Yeterli ekonomik kaynaklar olmadan, kadınlar istismarcı eşlerinden kaçamaz ve daha büyük bir cinsel sömürü ve insan ticareti tehdidiyle karşı karşıya kalır.
Pandemi azaldığında bu sonuçlar ortadan kalkmayacaktır: Kadınlar muhtemelen işgücüne katılım ve gelirde uzun vadeli aksaklıklar yaşayacaktır. Emeklilik maaşları ve tasarruflar üzerindeki etkiler, çok ilerideki kadınların ekonomik güvenliği üzerinde etkilere sahip olacaktır.
Serpinti, aramızdaki en savunmasız kadınlar, nadiren manşetlerde yer alan kadınlar için en şiddetli olacak: göçmen işçiler, mülteciler, marjinalleştirilmiş ırk ve etnik gruplar, tek ebeveynli aileler, gençler ve dünyanın en yoksulları. Son zamanlarda aşırı yoksulluktan kurtulmuş olanlar büyük olasılıkla ona geri dönecekler.