Haber |Güneş’in bu halini hiç görmediniz | Haber
ABD’nin Maryland eyaletindeki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden yapılan açıklamada, Güneş’in yüzeyinin ve devasa patlamaların ‘gradyan filtresi’ adı verilen yöntemle kaydedildiği belirtildi. Gradyan (düşüm, eğim, değişim ölçüsü) filtresi, yıldızın atmosferindeki koronal döngülerin net ve etkileyici bir şekilde ortaya çıkmasına yardım ediyor. Filtre, yüzeyin adeta bir “yosun” gibi görünmesini sağlıyor ve renklerin büyüleyici dansını ortaya çıkarıyor. Görüntülerde zaman zaman meydana gelen şiddetli patlamalar da dikkat çekiyor.
Bilim insanları, gradyan tekniği sayesinde uzay aracının çektiği fotoğraflara çok daha farklı açılardan bakabilme şansını yakalayabiliyor. Sıradan fotoğraflarda görülemeyen detaylara bu yöntemle ulaşılabiliyor.
Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nin (SDO) elde ettiği veriler ışığında bilim insanları Güneş’in hareketlerini ve Dünya’ya olan etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyor. 2010 Şubat’ında uzaya fırlatılan SDO uzay aracının 5 yıl boyunca NASA’nın Güneş araştırmalarında kullanılması planlanıyor.