Öğrencilerin kullandığı malzemelerde kanserojen madde olup olmadığı denetlenecek!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetçileri, Türkiye genelinde öğrencilerin kullanacağı tüm araç gereç ve kıyafetlerden örnek toplayarak bu ürünlerin laboratuvarlarda incelenmesini ve kanserojen madde içerip içermediklerini araştıracak. Bayram öncesinde başlayan incelemeler ekim ayına kadar yoğun bir şekilde sürdürülecek, daha sonra da düzenli olarak devam edecek.
SİLGİDEN KIYAFETE
Denetçiler, tekstil ürünleri başta olmak üzere, kokulu boya, silgi, kalem, defter kitap gibi kırtasiye malzemelerini inceliyorlar. Bazı ürünler piyasaya çıkmadan önce toplanarak incelemeleri yapılıyor.
BAKAN: AFFETMEM
Çocukların sağlığıyla oynayanlara müsamaha gösterilmeyeceğini ve affedilmeyeceğini belirten Bakan Hayati Yazıcı, “Hiçbir çocuğumuzun hastalanmasına izin vermeyiz. Yapabildiğimiz kadarıyla çocuklarımızın sağlığına dikkat edeceğiz” dedi.
TEBLİĞ NE DİYOR?
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” 2 Nisan 2011’de yürürlüğe girdi. Tebliğde, boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuvarlar ve spor ayakkabılar gibi pek çok üründe kullanılması muhtemel olan ve ter ve tükürük yolu ile vücuda girerek hormon sistemine ciddi zararlar veren altı adet maddenin kullanımına sınırlama getirildi. Tebliğ ile kanserojen etkiye sahip boyar maddelerin giyim eşyalarında, iplik ve kumaşlarda, ayakkabı, eldiven, kol saati kayışı, çanta vb. deri ürünlerinde kullanımı kısıtlandı.
KANSERDEN KISIRLIĞA HER HASTALIK
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, piyasada son derece masum görünen su matarası, beslenme ve okul çantası, kalem, silgi gibi ürünlerin düşük fiyatlarla cazip hale geldiğini, ama içeriklerinin ne olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini belirtti. Dinç, Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastikler kullanılabildiğini, plastiklerin yumuşatılması için kullanılan “fitalat” maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozukluklarına yol açtığını dile getirdi.
BÜLENT AYDEMİR- GAZETE HABERTURK