İngilizler

İngilizler

XV. yy’da İngiliz deniz gücü daha tam oluşmamıştı. İngiliz-ler gene de bir keşif seferi başlattılar, ama sefer sonuçsuz kaldı.
! ı .1 i Ü
Bristol şehrine yerleşmiş bir Venedikli olan C to’ya (İngilizce John Cabot) Batı yoluyla Çır. verdiler. Caboto 24 haziran 1497’de Amerika . dor yakınlarına vardı, ama buzullar yüzünden demedi.

İngiltere ancak bir sonraki yüzyılda, İspany; alanındaki en büyük rakibi haline gelerek sor rini gerçekleştirecektir. İngilizler 1568’den i tir.’ yol ticarî gemilerini avlamaya başladılar. Kc Drake’in henüz keşfedilmemiş birçok yeri ks bep oldu. Drake 1577’de kendisinden önce ic: diği Hom Burnu’na kadar indi ve Pasifik Oky= Peru kıyıları boyunca çok miktarda değerli taş, toplayarak ilerledi. 1585’de Drake, bugünkü Santa Domingo’nun Karayip kıyılarındaki 1 na’yı yakıp yıktı. 1553’de Atlantiğin öbür yak Chancellor, İskandinavya kıyılarını dolaşıp, K”. zi’ni geçerek Beyaz Deniz’e vardı ve Ruslarl; ilişkileri kurdu. John Hawkins 1562’de altın vs için Gine kıyılarına gitti ve bu Afrika yolculuğ ambarlan Afrikalı köle dolu olarak döndü. İc süre sonra, Zenci ticaretinin çoğunluğunu ele Amerika’da, Florida’mn kuzeyinde Walter Ra! kolonise Virginia’yı kurdu. Martin Frobisher John Davis Asya’ya Amerika’nın kuzeyinden nu, ancak XX. yy’ın başında açılacak olan «K di»ni araştırdılar. Çeşitli girişimleri başarısız s te (Frobisher 1576, 1577, 1578; Davis 1585, 1; lizler Grönland kıyılarını, Baffin topraklarım, F ni buldular. Onların seferlerini takiben New F; giliz balıkçılık yerleşimleri kuruldu.

Hollandalılar

Hollandalılar kutup bölgelerien doğru birk: girişimini başarıyla yürütmüşlerse de asıl söm lizler gibi) XVII. yy’ın başlarından itibaren dah rının keşfettiği toprakları savaş yoluyla ele ge< lardır. 1594’de VVillem Barents Avrupa’nın kuze doğru bir yol (Kuzeydoğu Geçidi) keşfetmek da’dan ayrıldı. Bir aylık bir yolculuktan sonra buzul adasına vardı ve adını «Yeni-Zemble» 1 yeni bir kutup seferine çıktı ve Ayı Adaları ile fetti. Onun şerefine, bu toprakları çevreleyen Denizi» adı verildi.

AVRUPA’NIN DÜNYAYI SAHİPLENMESİ

1450’lerden sonra dünya hızla değişti: eski Arapların birikimleriyle beslenen ve altına ve bz için en kısa ve en emin yolu arayan Avrupalılar rindeki birçok yeni ülkeyi keşfettiler. Bir yarım kine gemi inşaat teknolojisinin denizin her tüı likle denizcilerin kâbusu okyanusun fırtınaların kilde gelişmesi, kazanç hırsı ve dini misyonerli rupalı kâşifleri harekete geçirdi ve Çinli, Arap nizcileri uzaklaştırdı. Bu andan itibaren, biraz £ «Büyük Keşifler» dönemi açıldı; bu keşifler sık gilere başvurarak, onu tanımak için tam beş yü olan yeni bir çağı, bir dünya dönemini başlattı.

Akdenizlilerden İberyalılara

Venedikliler, Müslümanlarla bazen savaşara! yaşadığı yerin çevresinden dolaşarak kendileri] lunu açmaya çalıştılar. Cenovalılar ve Katalanla niz’de, Kuzey Afrika ve Atlantik’teki çabaları ülkelere sınırlar koymaya başladılar: çöller aşı dan denizler kullanılacaktı. Ancak Afrika kıyı mek veya Asor adalarından öteye geçebilmek hem de yumuşak bir gemi gerekliydi; bu gemi başarısının aracı Karavel oldu. Ama bu gemi de ya’dan baharat getirmek söz konusu olduğunda bebiyle yetersiz kaldı. İlk araştırma gezisi gen olarak 150-200 tonu aşar; XVIII. yy’daki taşım
Dominiken papaz Bartholome de Las Casas.

Kristof Koiomb’un arkadaşlanndan birinin oğlu olan bu papi baskı politikasına karşı çıkarak Amerika yerlilerinin haklannı

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*