SAMİPAŞAZADE SEZAİ
(1860 İs tanbul-1936 İstanbul), hikâyeci, ro mancı. Özel öğrenim görerek yetiş ti. Genç yaşta yazarlığa başladı. Divan edebiyatına karşı çıkan Namık Kemal ve Abdülhak Hamit gibi yenilikçi yazarların etkisiyle Batı düşün ve edebiyatlarını izledi. Evkaf Nazırlığı Mektubi Kalemi’nde görev aldı (1880). Ertesi yıl Londra elçiliğine ikinci kâtip olarak gönderildi. 4 yıl süren bu görevinde İngiliz-Fransız dil ve edebiyatlarını öğrenme fırsatı-
B;
nı buldu. Dönüşünde İstişare Oda- anjSt; sı’na girdi (1885). II. Abdülhamit’in |qj^ baskısından kaçtı (1901); İkinci Meş- j0^u, rutiyet’e kadar Paris’te yaşadı; İtti-hat ve Terakki Cemiyeti’nir\ Paris u gf merkezinde de görev aldı. Fırka ikti-dara geçince Madrid’e elçi olarak ^ q atandı (1909-1914). I. Dünya Savaşı’ nın çıkması üzerine yedi yıl İsviçre’de yaşadı. 1921’de yurda döndoK^”^ Özellikle, ilk yapıtı olan “Sergüzeşt“ romanında anlatım yönünden dilil yapısında temel değişiklikler kazaı dıramayan Samipaşazade’nin yönünden gerçekçi roman türünüı ilk örneklerini verme çabasında duğu görülür. En verimli dönemi yılan Londra’dan dönüş yıllarım yazdığı küçük hikâyelerinde anlatı bir ölçüde yalınlık kazanmış, dil# yapısına olumlu değişimler getirini: tir. “Sergüzeştle özgürlük ve tutsaklık konuları işlendiğinden siyasal i darın baskısına uğrayan ilk romaı lardan biridir. Yapıtları: “Şir” (piyı 1887), “Sergüzeşt” (roman, 1889)
“Küçük Şeyler” (hikâyeler, 1892] “Rumûzu’l-Edeb” (muhasebe, hiki ye, hatıra ve gezi yazıları, 1898), “İ lâl” (mektuplar, 1923).
SAMOA, Büyük Okyanus’ta takıma dalar. Ekvator’un güneyinde, Ton ger Adaları’nın kuzeydoğusundad* Toplam yüzölçümü 3.020 km.2’diıj 178 km.2’lik bölümü, ABD’ye bağlı dır ve Doğu Samoa adıyla bilinip Tutuila, Ofu, Olosega, Tau ve Siv in adalarını içeren bu bölüme ABD’nin Pagopago deniz üssü var-J dır. Öteki bölümlerinde yer alan Ba tı Samoa, İngiliz Uluslar Topluluç üyesi bağımsız bir devlettir.