TAVLA

TAVLA, iki zar ve otuz pulla oynanan bir oyun. ’Tavla” denilen, iki kısma ayrılmış, açılır kapanır dörtgen biçimde, 4-5 cm. yüksekliğinde bir kenarla çevrilmiş ve altışar haneli dört kısma ayrılmış bir tahta üzerinde oynanır. Tavlayı iki kişi karşılıklı oturarak oynar. Her oyuncu kendisine düşen on beşer pulu ikişer, beşer, üçer, beşer olarak yerlerine koyar. Sonra oyuncular, birer zar alarak, tavlanın içine atarlar. Yüksek zarı atan oyuna başlar. Attıkları zarlara göre pulların yerlerini değiştirirler. Pulları, kendine ait bölmeye toplayan ve rakibinden önce kaldırmayı bitiren oyunu kazanır. Karşısındaki, pullarını kendi tarafına toplayıp
en az bir pul kaldıramadıysa “mars” olur. Böylece, bir yerine iki oyun kaybeder. Tavlada zarlar Farsça deyimlerle adlandırılır. 1-1: hepyek; 2-2: dubara; 3-3: düse; 4-4: dörtci-har; 5-5: dübeş; 6-6: düşeş. Türkiye’de tavla oyunu çok oynanır. En önemli ve en yaygın olan tavla “İzmir”, ’’Küşat”, “Hapis”, “Osmanlı”, ’Tokat” diye adlandırılan oyunlardır. TAVLAMA, metalleri ve camı, döküm, soğuk işleme ya da mekanik işlemler sırasında meydana gelen iç gerilmelerden kurtarmak için yavaş yavaş ısıtıp soğutma işlemi. Bu işlem, sanayide “tav fırını” adı verilen fırınlarda gerçekleştirilir. Tavlanmış malzemenin hem dayanıklılığı artar hem de işlenmesi kolaydır.
TAVŞAN, kemirgenlerin tavşangiller familyasından, kedi büyüklüğünde memeli hayvan (Lepus). Tavşanlar dünyanın hemen her tarafına yayılmışlardır. Kulakları başlarından büyük ve uzun, gözleri iridir. Dudakları kalın ve yarık olur. Arka bacakları ön bacaklarından uzun, kuyrukları kısa, tüyleri yumuşaktır. Çok hızlı koşarlar. Çeşitli bitkilerle beslenirler. Çok hızlı ürerler (dişi tavşan yılda dört kez yavrular; her birinde 2-4 yavru doğurur). Etleri yenir, postları kürkçülükte kullanılır. Hızlı ürettiklerinden ve bakımları kolay olduğundan kümeslerde de beslenirler. Ürkek ve düşmanlarına karşı korunmasız hayvanlar olduklarından türlerinin devamlılığını ancak hızlı üreme yetenekleriyle koruyabilirler. Toplu halde yaşarlar. En bilinen ve yaygın tavşan türü bayağı tavşandır (L. europeus).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*