TEKNETYUM

TEKNETYUM
simgesi atom sayısı atom ağırlığı yoğunluğu değerlikleri bulan
: Tc : 43 : 97 : 11,49
T 0, +2, +4, +5, +6, +7 : E. G. Segre,
C. Perrier (1937)
TEKNETYUM, periyodik cetvelin VIIB grubunda yer alan radyoaktif
metal element. Doğada bulunmaz. Molibdenin parçacık bombardımanı sırasında bulunmuştur ve yapay olarak elde edilen ilk’elementtir. Günümüzde nükleer reaktörlerde fisyon ürünleri içinden elde edilir. Kimyasal olarak renyuma benzer.
TEKNİK, yaşamın, belirli becerilerine dayalı tüm alanlarda bireysel olarak ya da topluca yürütülen yöntem bilgisi. Bu alanlara, sanat (resim tekniği), tıp (ameliyat tekniği), gündelik yaşam (alışveriş tekniği) gibi örnekler verilebilir. Günümüzde “teknik” denince, doğa yasalarından ve doğal süreçlerden yararlanılarak uygun maddelerin kullanımıyla oluşturulan ve geliştirilen nesneler (aletler, aygıtlar, makineler vb.) ile bu sırada uygulanan düzenleme ve yöntemler anlaşılmaktadır. Bunun da ötesinde “teknik” kavramı, fen bilgilerini pratiğe uygulama bilime uygulama anlamında da kullanılmaktadır. Tarih boyunca gelişen tekniğin yardımıyla insanın yaşam koşulları giderek düzeldi ve gelişti. Önce, zanaatsa! üretim biçiminden endüstriyel üretim biçimine dek teknik gelişmelerle sıkı sıkıya ilintili değişim, 18. yüzyıl sonlarında ve 19. yüzyılda makine çağına erişen bir “teknik devrim”i getirdi. Bu da 20. yüzyılda “otomasyon”la ikinci bir teknik devrimi oluşturdu. Öte yandan, teknik, çevreyi o denli etkiledi ki, önemli biyolojik zararlar oluştu ve tekniğin bugünkü ölçülerdeki yararı tartışılamaz olmaktan çıktı. Ekolojik sorunlar ve yan etkilerin göz önüne alınması bağlamında tekniğin sınırlarını belirten evrensel tartışma, son zamanlarda erekçi teknik anlayışının, yani hedefle tanımlanan teknik anlayışının öne geçmesini sağladı.
TEKNOLOJİ, içerik bakımından farklılık gösteren birçok bilim alanında, uygulamaya ilişkin yöntem ve seçenekleri belirtmekte kullanılan terim. Genel olarak belirli bir işlevin yerine gerilmesinde gerekli olan iş süreçlerinin bütünü için de kullanılır. Dar anlamda, teknoloji, teknik ürünler üretmek için hammaddelerin elde edilişini ve işlenişini inceleyen bilimdir. Teknoloji sözcüğü, tek
bir mühendislik alanındaki ya da bi imalat sürecindeki veya genel ola rak her alandaki teknik mekanizma; lar ile belli bir araştırma alanının (ör neğin uzay teknolojisi) tüm kapsa mini belirtmekte de kullanılır. Teknoloji, bir malzemenin ya da bir iş parçasının üretilmesi için gerekli süreçlerin (iş aletleri, çalışma araçları ve iş organizasyonu da dahil) tümünü kapsayan tek bir teknolojik süreç anlamına da gelir. I960’lı yıllardan itibaren, bu sözcük, daha geniş1 kapsamlı olarak üretim süreçlerinin bilimi anlamında kullanılmaktadır.
TEKRAR, bir cümle ya da paragraf-; ta aynı sözü, anlatımı sakatlayacak ölçüde sık kullanma, yineleme. Eskilerce kusur sayılmış, “kesret-l tek-; rar” biçiminde adlandırılmıştır. \

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*