Saraybosna

Saraybosna

5 .–Hersek Cumhuriyeti’nin başkenti. Miljacka ır- ~ıi. Dinar dağları arasında oluşturduğu dar vadide,

Saraybosna’da, 1530’da yapılan, içi kalem süsleriyle süslü Gazihüsrevbey camisi (Begova camisi de denir). Kent, Sırpların saldırılarından, özellikle 1992’de büyük zarar görmüştür.

 

 

Trebevic dağının eteğinde yeralan Saraybosna’nın nü­fusu 525 980’dir (1991 tah.). Halkının büyük bölümü müslüman olan (XV. yy.-l 878 arasında Osmanlı İmpa- ratorluğu’na bağlı kalmıştır) Saraybosna, Osmanlı dö­neminden kalma çok sayıda anıt içermektedir: 1458’den kalma Hünkâr camisi (Ebülfeth camisi, Eski cami de denir), 1530’dan kalma Gazihüsrevbey camisi ve külliyesi, 1560’tan kalma Alipaşa camisi, 1561’den kalma Ferhatpaşa camisi, vb.

1878’de Osmanlı yönetiminden Avusturya yöneti­mine geçen (1908’e kadar Osmanlı toprağı sayıldı) Sa­raybosna, Avusturya-Macaristan arşidükü FranzFerdi- nand’ın kentte bir Sırp terörist tarafından öldürülmesiy­le, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasında önemli rol oynadı. Savaştan sonra yeni kurulan Yugoslavya’ya ge­çip, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Yu­goslavya’nın parçalanma sürecinde, Boşnak-.Hırvat çoğunluğun bağımsızlık ilan etmesiyle (Ekim 1991) baş­layan iç savaşta, Saraybosnalı Sırpların ayrı bir Bosna- Hersek Sırp Cumhuriyeti ilan etmelerinden ve Sırbis­tan’ın yardımıyla kente art arda saldırılar düzenlemele­rinden büyük zarar gördüyse de, saldırılara direnmeyi günümüze kadar (Mart 1995) sürdürdü. (Ayrıca Bk. BOSNA-HERSEK.)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*