JACKSON Glenda

JACKSON Glenda (d. 1936), İngiliz kadın sinema oyuncusu. Amatör ti­yatrolarda çalıştı. Kraliyet Tiyatro- su’nda sahneye çıktıktan sonra, 1966’da sinema oyunculuğuna baş­ladı. 1968’de Aşık Kadınlar, 1972’de Yastık Kavgası (A Touch of Class) filmlerindeki rolleriyle iki kez Os­car Ödülü kazandı. Rol aldığı öbür filmlerden başlıcaları: Marat-Sade, Negatifler, Yalnız Kalpler (Music Lovers, 1969), Üçlü Oyun, Hizmet­çiler, Romantik Bir İngiliz Kadını, Hedda, Askerin Dönüşü.

JACKSON John Hughlings (1835- 1911), İngiliz nörolog. Londra’daki St. Bartholomew Hastanesi Tıp O- kulu’ndan 1856 yılında mezun oldu. Doktorasını St. Andrews Üniversi- tesi’nde yaptı. Bundan sonra Lond­ra’nın çeşitli hastanelerinde dok­torluk yapan Jackson, çeşitli tıp derneklerinin üyelik ve başkanlığın­da bulundu. Beynin belirli bölgele­rinde bulunan! işlev merkezleri ve bu bölgedeki lezyonlar ile işlemsel bozukluklar arasındaki ilişkinlerin açıklanmasına yönelik çalışmalarıy­la, çağdaş nörolojinin öncüsü oldu.

JACKSON Michael (d. 1958), ABD’ li hafif müzik şarkıcısı. Gary – İndi- ana’da tipik bir Amerikan orta sı­nıf ailesinin çocuğu olarak doğdu. Çocuk yaşlarından başlayarak kar­deşlerinden oluşan The Jackson milyon satarak dünya rekorlar ki­tabına geçti. Plağın, Jackson’un başrolünü oynadığı filmi de yapıldı. Jackson, Amerikan orta sınıfının düşleri ve korkularını yansıtan ça­lışmaları, geleneksel aile bapları, dinsel duyguları ve zenci fiziğini estetik ameliyatlarla değiştirmesi gibi sansasyonel özellikleri nede­niyle plak sanayisi tarafından Genç Amerika’nın sesi olarak özellikle lanse edildi.

JACKSON William Henry (1843 – 1942), ABD’li fotoğrafçı. İç savaşa katıldı. 1868’de Kalifornya’ya gitti. Omaha’da bir stüdyo açtı. ABD’de- ki çeşitli yöreleri belgeledi. Bunlar arasında Colorado’daki Mesa Ver­de kayalıkları, New Mexico’daki Pueblo yıkıntıları ünlü fotoğraf di­zileridir. 1924’te fotoğrafı bırakan Jackson, resim yapmaya başladı, 1940’da otobiyografisini yayımladı.

JACOB François (d. 1920), Fransız biyolog. Paris’te tıp öğrenimi gör­dü. 1950’de araştırma asistanı ola­rak Pasteur Enstitüsü’ne girdi. 1960′ da enstitünün hücresel genetik bö­lümü başkanı, 1964’de de College de France’da profesör oldu. Bakte­rilerdeki düzenleyici etkinliklerle il­gili çalışmaları nedeniyle çalışma arkadaşları A. Lwoff ve J. Monod’ yla birlikte 1965 Nobei Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü kazandı. Jacob, ken-

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*