Haber | Kasaplık ette gümrük vergisi artırıldı! | Haber
Ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı. Kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranı yüzde 70’den yüzde 100’e yükseltildi.
Bakanlar Kurulu’nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı AB, EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlendi.
Karkas ve yarım karkas, kuzu eti ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 100 olacak.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Karabulut
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, canlı hayvan ve et ithalatında verginin artması kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, ”Ancak gümrük vergisi oranının yüzde 100’e çıkarılması, besicilerimizin beklentilerini karşılamaktan uzak. Bizim net talebimiz hayvan ithalatının tümüyle durdurulması” dedi.
Karabulut, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 30’dan yüzde 40’a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranının yüzde 70’den yüzde 100’e yükseltilmesi kararını, değerlendirdi.
Et ithalatında gümrük vergisi artışının en son 3 ay önce yapıldığını ifade eden Karabulut, şunları kaydetti:
”3 ay önceki gümrük vergisi artışına da ‘artık ithalat azalacak’ diye sevinmiştik. Fakat, hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Türkiye’den talep azalınca ellerindeki hayvan stokunu eritemeyen özellikle AB ülkeleri, fiyatları; artırılan gümrük vergisi oranından daha fazla aşağıya çekti.
Böylece Türkiye’nin, gümrük vergisini artırmasına rağmen ithalat aynı şekilde devam etti. Bu nedenle kararı olumlu karşılıyoruz ancak gümrük vergisi oranının yüzde 100’e çıkarılması, besicilerimizin beklentilerini karşılamaktan uzak. Bizim net talebimiz hayvan ithalatının tümüyle durdurulması…
AB ülkelerinde üreticiler fiyatlarını yine düşürecek, ülkemize canlı hayvan ve et ithalatı devam edecektir. Türkiye’de girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle besici, kesime verdiği hayvanın yerine ahırına yeni besi hayvanı bağlamakta zorlanıyor. İthalat tümüyle durdurulmadan sadece gümrük vergisini artırmanın, yerli üreticiye hiç bir katkı sağlayamayacağını düşünüyoruz.”
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Ahmet Yücesan, canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışı yapılmasına ilişkin, ”Orta ve uzun vadede yerli üretici biraz daha rahat eder. Bakanlar Kurulu kararının maksadı bu” dedi.
Bakanlar Kurulu’nun ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranını yüzde 30’dan yüzde 40’a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranını yüzde 70’den yüzde 100’e yükseltilmesine ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan ETBİR Genel Başkanı Yücesan, kararı yerli üreticinin mağdur olmaması açısından olumlu bulduğunu ifade etti.
İthal ette vergi artışı yapılması sayesinde yerli ürünlerin daha yüksek fiyatlardan satışa sunulabileceğine işaret eden Yücesan, ”İthal et maliyetindeki artışla yerli üretici daha rahat ürün satabilecek. Şu halde dışardan karkas gelmesi uygun değil. Orta ve uzun vadede yerli üretici biraz daha rahat eder. Bakanlar Kurulu kararının maksadı bu” diye konuştu.
Yerli kırmızı etteki fiyat artışından vatandaşın mağdur olacağını ifade eden Yücesan, bu nedenle tüketimin biraz azalacağını belirtti. Yücesan, ”Et fiyatlarındaki yükselişle kırmızı et alım gücü zaten az olan Türkiye’de tüketim azalacaktır. Halk, kırmızı etteki fiyat artışı nedeniyle beyaz ete yönlenecektir. Aslında bizim istediğimiz bir tablo değil ama Türkiye’nin şartları da böyle. İsteriz ki Avrupa’daki insanlar gibi Türkiye’de de yılda 30 kilo kırmızı et tüketilsin. Ancak Türkiye’de 9 kilo civarında” diye konuştu.
”Tek başına kalıcı çözüm üretmez”
Ahmet Yücesan, Kurban Bayramı’nda 600 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kesildiğini bildirerek, bunun Türkiye’deki yıllık kırmızı et ihtiyacının yüzde 15’ini karşıladığını kaydetti.
Yücesan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bir süre et talebi olmayacaktır. Kısa vadede bu fiyat oturmayabilir ama vatandaşın elindeki kurban eti bittiğinde talep artışı olacaktır. O zaman yerli üretici fiyatını yükseltmiş olacak. Tüketici açısından da ileri vadede et fiyatları yükselmiş olacak. Bu durumdan vatandaş biraz mağdur olacaktır. Et ithalatı çok azalacak, ithalatçılar açısından olumsuz bir ortam oluşacak. Çünkü ithal ettiği ürünün Türkiye’deki maliyeti biraz daha yükselecek.”
Yücesan, bu yıl yağış azlığı nedeniyle sap-saman boylarının kısa kalmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
”Bu Bakanlar Kurulu Kararı kaçınılmaz sonuçtu. Buraya gelinceye kadar birçok şey yapıldı. Bu çıkmazda yapılacak başka bir şey yoktu. Uzun vadede Türkiye’nin yem olayını çözmesi, dişi hayvan kesimini durdurması, teşvikleri kesintisiz hale getirmesi lazım. Hayvan ırklarının yeniden düzenlenmesi lazım. Bu tedbir tek başına kalıcı çözüm üretmez.”