Çocuklar, kurban edilmeden önce birkaç hafta yuvalarında ağlaya sızlaya bekletilirdi

Çocuklar, kurban edilmeden önce birkaç hafta yuvalarında ağlaya sızlaya bekletilirdi. Ayin günü, z çocuklara özel kıyafetler giydirilir ve Yağmur >ı Tlaloc a “mısırın kanlı koçanları” olarak kurban li. Bu çocukların doğrudan Tlaloc un cennetine ne inanılırdı.

rrban törenlerinin bilinen en büyüğü ve korkun-:u, Savaş Tanrısı UiLzilopochtli’ye adanan tapına-yilışında gerçekleştirilmiş olandır. İspanyol sö-; tarihçileri Aztek metinlerini okuyarak açığa çiştir. Dört sıra halinde erkek, kadın, kız, çocuk, jün boyunca piramidin merdivenlerinde kurban iştir. Duran m yaptığı hesaplamalara göre, bu kasa süre içinde seksen bin dört yüz insanili yüreği nüştür. Tıpkı Cengiz Han’ın cenazesi sırasında ne gelen herkesi bir anlamda kurban eden, yirmi ısanı, ölen hakanlarına hizmet etsin diye diğer ya yollayan Moğollann yaptığı gibi. Araştırmacı innen, bu çeşit kitlesel kurban törenlerinin çok apılmadığını, ama m kutlamalarında r kanlı ayinin landığım söyler, kle de savaş mevsi-arak kabul edilen, n toplanmasından
ti ilk ay. Bütün halk si-ır, savaşılır ve tutsaklar Top-mrısı ve diğerleri için n edilir. Bu ayinlerde-‘ban sayısı yine tartışır.

latlann durumu bilinmese de, tarihçi Di* urana göre kurbanlara yauhtli denilen ve

> yaprağından yapılma, sakinleştirici özelli-ıip bir içki verilmekteydi. Aztek araştırmağa Clendinnene göre sıradan Meksika hal-rban etme eylemine katılmıyordu, sadece izdi.
Rivera ikinci etap duvar resimlerinin hemen hemen hepsinde yerli halkın Is-panyollar gelmeden önce sahip olduklarını ve teknikleri anlatma çabası içindeydi. “Ressamlar ve Boyamacılar” isimli bu eserinde de efyazmacılığı ve boyamadığın süreçlerini anlatır. Detayda, bir grup yerli ipiik ve lifleri farklı renklerdeki boya kazanlarında boyuyor. Hemen arkalarında bir başkası doyanan dokumayı, rengini sabit-lemek amacıyla güneşte kuruması için asıyor {üstte}. Kurban, yaşam ve ölümün, gece ile gündüzün savaşı, ölünün estetize edilmesi şeklinde sanata da yansıyor. Aztekİerden artakalan en önemli eserlerin çıktığı “,Büyük Ay Tapmağında (Templo Mayor) bulunan kafatası heykellerinden biri (solda).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*