ABD’li araştırmacılar, alyuvarları belli bir polimerle kaplayarak, ihtiyacı olanlara acil durumlarda “yanlış” gruptan kan vermeyi umuyorlar. Şu anda, sadece uygun kan grupları arasında alışveriş yapılabiliyor. 0 grubuna % 44, A grubuna % 45 oranında rastlanırken, B grubu % 8 AB grubu ise sadece %
3 oranında bulunabiliyor.
Farklı kan grubuna ait alyuvarların yüzeyindeki antijenler, aktarıldıkları kişinin kanma uyum sağlamazsa, savunma sistemi alarma geçerek sorun yaşatıyor. Sadece 0 grubu kandaki alyuvarlar A ve B antijenleri içermediğinden, acil durumlarda farklı gruplara verilebiliyor. Buna karşın, yaygın popülaritesi yü-
En Eski Avrupa’lı
Geçtiğimiz ay içerisinde Ispanya’daki bir araştırma grubu hem Neanderthal hem de modern insanın özelliklerini taşıyan bir fosil bulduklarını açıkladı. Buna göre çıkıntılı kaş kemerleri, kütleli alt çene kemiği gibi özellikleriyle Neandert-halleri andıran Homo antecessor yaklaşık 800 000 bin yıl önceye tarihilendirilmiş. Homo antecessor, bugün İspanya olan yerdeki meşe ve kavın ormanlarında gergedan, fil ve diğer başka av hayvanlarının peşinde kosuvordu.
C i :
zünffen 0 grubu kan bulmak da
güç.
ABD Baylor tıp okulu ve Albany tıp kolejindeki araştırmacılar, “yanlış” gruptan aldıkları kandaki alyuvarları polietilen glikol (PEG) polimeriyle kaplayarak, başka gruptaki gereksinim sahiplerinin bünyelerine “yutturmayı” planlıyorlar. PEG alyuvarların yüzeyindeki antijenleri tanınmaz hale getirirken, hücre işlevlerine zarar vermiyor.
Şimdiye kadar koyun ve fareler üzerinde nakil deneyleri yapılmış ve umut verici sonuçlar elde edilmiş. İnsan deneylerine en geç 3-4 yıl sonra başlanması planlanıyor.
Özgür Kurtuluş
New Scientist, 17 Mayıs 97
Luis Arsuoga ellerindeki buluntunun insan evrimi bulmacasının kayıp parçası olduğuna inandıkları için Homo antecessor, yani ata insan, adını verdiklerini söylüyor.
Buluntuların en önemli kısmı yetişkin bir erkek bireyin yüz kemiklerinden elde edilmiş.