DÜNYANIN EN TEMİZ TERMİK SANTRALI

DÜNYANIN EN TEMİZ TERMİK SANTRALI

Almanya’nın Hamburg kantinde dünyanın kömürle çalışan an temiz termik santralı kurulacak. Hamburg Kant Hükümeti bu santral Hamburg Elektrik Ifletmalerl’na gerekil İnşaat İznini verdi. 650 milyon marka mal olacak termik santral, şimdiye kadar erifileme-yen oranda az kükürtdioksit {SO2) ve azot oksitleri (NO«) çıkartacak. Santralın kuruluş maliyetlerinin % 30’na mal olacak arındırma te-slslert, yasalarca öngörülen kirletme sınırının çok altında delerlerde olacak: 1 m* baca gazı, 400 yarine sadece 200 mg. kükürt dioksit, 800 yarine sadece 200 mg. azot oksitleri ve 50 yerine sadece 30 mg. toz Hamburg’un ha-vasına karışacak. Bu kadar düşük değerlere, termik aantrallann baca gazlarının arındırılmasında zirvede bulunan Japonya’da dahi erişilememektedir.

Kükürtten arındırma İşlemi Walther-Yöntemi İla yapılacak. Buna göre kükürt di-oksit sadece baca gazlanndan ayıklanmayacak, aynı zamanda tarım için çok önemli bir gübre olan amanyumsülfat üretiminde de | kullanılabilecektir. Azottan arındırma içinde benzer bir yöntem kullanacak. Köln’deki Walther-Chemie firması bu işi yüklenmiştir ve yöntemin patentini alma aşamasındadır. Bu yöntemle de amonyumnitrat ile gübre üretilebilecektir.

Bu yöntemlerle hava kirliliği önlendiği gibi, kirliliğe neden zararlı maddelerden zaten başka yollardan üretmek zorunda olduğumuz ürünler üretilebilecektir.

Hobby’den Çev. N. GÜLDALI

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*