AVRUPA’NIN EN UZUN YÜRÜYEN MERDİVENİ

AVRUPA’NIN EN UZUN YÜRÜYEN MERDİVENİ

 

Bir NewYork—Paris uçuşu için 17 nokta geçilecektir. New York’dan kuzey—doğuya çıkışta ilk yol—belirleyiciler Herin,Whale, Blue, sonra Sable, N 43° 560′ WO 60° 00.8′ da bir ada. Daha sonraki beş nokta, Kuzey Atlantikte büyük bir yay çizer ve Lands End’ de Landfall N 50° 08.2′ sonra Manş geçilir ve Paris Le Bourget hava limanına (İLS—instru­ment landing system) aletle yaklaşma yapılır N 48° 58.0′ E 02° 27.0′.

Belirli saatlerde INS, üzerine yaklaşılan noktayı uyarır. Bilgi sayar da seyrüsefer ile il­gili tüm işleri yapıp bunları (autopilot) oto­matik—pilota iletir. Oto pilot da bu verilere göre uçağın eğer gerekli yön değişikliği var ise yaparak, rotasında seyrini sağlar. Uçuş ekibinin sadece uçuşu izlemesi ile uçak ken­di başına büyiik mesafeler katedebilir.

Eğer kalkıştan sonra uçuş planında bir de­ğişiklik yapmak gerekirse iptal edilen nokta yerine başkasını ya da araya bir yenisini ek­leyip öbürlerini birer sıra geriye atmak ve bu­na benzer bütün olasılıklar kontrol tablosun­daki gerekli düğmeleri tuşlamakla mümkün­dür. Şimdi bütün yolboyu seyrüsefer aletle­rini kullanarak hedefe yaklaştığımızı ama alanı bulutlardan göremediğimizi düşünelim. Bunda da korkulacak bir şey yok. ILS (Ist- rument Landing System) Aletle alçalma Sis­temi işte bu kolaylığı sağlar. İki vericiden o- luşan bu sistemde vericilerden biri, inilecek pistin sağında az içeriye, İkincisi pist sonun­dan az öteye konur. Bu vericilerden birine (Glide S’ipe) süzülüş açısı, diğerine (Loca­lizer) ortalayıcı denir. Süzülüş açısı, genel­likle yerden 3°lik eğimle yayın yapan sinyal­den oluşur. Ortalayıcı ise, yayınladığı sinyal ile pistin ortasından geçen hattı belirler. Bu sinyaller, uçaktaki ILS aleti ile gözle izlenir. 3u sistemin daha gelişmişleri ise otomatik olarak uçağı piste indirirler.

Bundan 54 sene önce Charles Lindberg, tek başına uçağı ile okyanusu aştığında, bu ge

AVRUPA’NIN EN UZUN YÜRÜYEN MERDİVENİ

Avrupa’nın en uzun yürüyen merdiven­leri, Rendsburg’da bulunmakktadır. Kuzey- Doğu denizi kanalının altındaki bir tünele inen merdivenleri hergün sayıları 8000’in üzerinde yaya kullanmakta; ancak yaya tra­fiğinin yoğun olmadığı çalışma saatlerinin dışında enerji tasarrufu nedeniyle asansörler devreye sokulmaktadır. 300 basamaklı ve 56 m. uzunluğundaki bu merdivenlerle kafedilen yükseklik farkı 28 m. yi bulmakta, merdivenler, işletme ve kumanda odasında bulunan monitörler, yardımıyla yoğun bir bi­çimde izlenmektedir.

reçlerin acaba kaçını kullanmıştı? Bu kısa sürede bilim

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*