Genel

GERÇEK-ZAMAN ULTRASON AYGITLARI

“Linear array” (doğrusal düzen) denilen sistemde tek transdüserin yerini yanyana sıralanmış bir dizi transdüser almaktadır. Bu sistemde, bir transdüser elemanından İkincisine atlama elektronik olarak gerçekleşmekte, her eleman ayrı bir transdüser fonksiyonunu görmektedir. Bu işlemin verdiği sonuç, aslında, tek bir transdüserin el ile düz bir çizgi üzerinde hareket ettirilmesinden farksızdır. Ancak bunun elektronik olarak gerçekleşmesi elle mümkün olmayacak bir sürat sağlamaktadır. Böylece görüntü alanı her saniyede birçok kere ve tamamiyle taranabilmektedir.
Geliştirilen bir başka yöntem ise, hareketsiz transdüserin yerini, sür’atle dönen bir transdüserin almasıdır. Sektör tarama yöntemi de-
nilen bu yöntem de gene görüntü alanının büyük bir süratle taranabilmesine yol açmaktadır.
Her iki sistemin de sonucu “gerçek-zaman” diye adlandırılan görüntüler olmaktadır. Yani, saniyede 25’in üzerinde resim elde edilebilmesi, organlardaki hareketin ekrandan izlenebilmesini sağlamaktadır.
Sadece on yıllık bir geçmişi olan gerçek zaman ultrason aygıtları, bu kısa sürede hem hızlı bir gelişme, hem de süratli bir yayılma göstermiştir. Öyle ki, hastanelerin ve büyük sağlık kuruluşlarının yanı sıra, muayenehanelere, hatta doktor “çantalarına” bile ultrason aygıtları girmiştir.
Tanı Yöntemi Olarak Ultrasonografinin
Üstünlükleri :
Tanı amacıyla kullanılan ultrason aygıtlarında 1-10 MHz. arasında dalgalar kullanılmaktadır. Bu dalgaların canlılar üzerinde hiçbir yan tesiri bulunamamıştır. Öyle ki, ultrasonografi canlı embriyonun incelenmesi gibi en hassas konularda bile gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. Dolayısıyla, ultrasonografinin eri geniş kullanım alanlarından biri gebelik durumları olmuştur.
Ultrasonografi ile dokular arasındaki yoğunluk farkları saptanabildiğinden röntgen incelemesinin yetersiz kaldığı yumuşsk dcku organlarında – karaciğer, böbrek, dalak; vb. gibi-başarı ile kullanılmaktadır. Gene bu özelliğinden ötürü apse, kist, iltihap, taş, selim ve kanserli tümörler ve anomaliler ayırt edebilmekte ve anında saptanabilmektedir.
Ultrasonografik inceleme radyoizotoplar, boyalar, ilaçlar, iğneler, sondaları gerektirmez. Kısaca hiçbir ön hazırlığa gerek duyulmadan, hasta ne durumda olursa olsun uygulanabilir.
Doktora sağladığı bunca yararın yanı sıra ultrasonografinin hasta açısından da önemli bir özelliği vardır: Hiçbir acı ve rahatsızlık duygusu vermemesi…
Real Time Ultrasound Imaging’den Derleyerek Çey.: Kim. Müh. Vedia TOLACI
“^Scanner 900 doğrusal sektör tarayıcı Ultrasonografi cihazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir