Polen

Polen


Son  zamanların “Polen” diye adlandırdıkları çıkmazlarının bir arının nasıl topladığını herhalde görmeyen yoktur. Polen, bitkinin erken hücre taşıyan bir yapısıdır. Bir tanesi mikronla ölçülecek kadar küçüktür. Arı ve böcekler, çiçeklerden besin toplarken, bilinçsiz olarak, polenleri de çiçekten çiçeğe taşırlar. Böylece, hem bitkinin döllenmesini sağlar, hem de yavrularını beslemek için kovana (Kilen götürürler.
Polenin yüksek besin değeri keşfedildikten sonra kovana polen toplayıcıları takılmış ve (Kilenin bir bölümü elde edilebilmiştir. Bu sayede arıyı rahatsız etmeden, kovandaki polen stokunun 1/10’unu almak mümkün olmuştur.
Polenin İçeriği Nedir?
Polen, metabolizmamız için çok değerli temel maddeleri içerir. Organizmamız zinde tutmak ve dengeli beslenememek için vücudun ihtiyacı plan eksik maddeleri tamamlamak ve korumak açılarından yaşamsal önem taşımaktadır.
Polenler renk, şekil ve içerikleri bakımından büyük farklılık gösterirler. Polenlerin ‘A 80’inin rengi sarıdır, Bunun dışında siyah, kırmızı, mor, pembe, eflatun vb. renklerde polene rastlamak da mümkündür. Polene bu renkleri veren renk maddeleridir. Bu renk maddelerinden karotenoidler başlıca a. karo ten, ¡3 karoten, lycopin, xanthophyl ve zeaksanthinden ibaret-dir. Klorofil varlığına polende rastlanılmamıştır. Polende ortalama % 25 protein vardır. Protein miktarı polenin türüne göre farklılık gösterir.
Polende bulunan başlıca amino asitler cystin, histidin, tryptophan, methionin, pheny-lalanin, thereonin, arginin, izoleucin, letıoin, lysin, valin, glutamindir. Polende bulunan başlıca asitler pantothenic, linoleik, ascorbik ve arachidonik’dir. Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit
Çiçekten çiçeğe dolaşan bu arının bütün vücuduna bulaşan polenler, özellikle arka ayaklarında yumak halinde kümelenmiş.
edilen elementlerden bazılarıdır. Polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur.
Polende bulunan vitaminler B,, B2, BJt B5, Bs, C, A, E dir. Polende vitamin H’nın varlığı Rus araştırmacı Deviatrin ve Joirich tarafından açıklanmıştır. Bu vitamin gelişmeyi kolaylaştırır. Deri ve göz kapağı iltihaplarını önler.
Polende rutin de vardır. Ayrıca kara buğday sedefotu ve frenküzürrtünde rutin varlığı tespit edilmiştir. Rutin kılcal damarları etkileyerek fazla kanamaya engel olur, kalp kasının çalışmasını güçlendirir (bu hususları kabul etmeyenlerde vardır).
Chauvin ve Lenormand’ın araştırmalarıyla polenin i tibiyotikler içerdiği de gün ışığına çıkarılmıştır.
Grecean ve Enciu’nin bu konuda yaptığı çalışmalar sonunda polenin Staphylococcus, Sal-monella, E. colî ve Bacillus arrthracis’e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir.
Caillas’dan edinilen bilgiye göre, bir polen kürü ile en inatçı bağırsak iltihabı bile iyileştirilebilir. Polenler bağırsak bakteri ve fermentler] üzerinde nlumlu etki yapar. Bu bakımdan polenlere bağırsakların polisi gözüyle bakılabilir. Polenin mantarlara karşı etkili olmadığı saptanmıştır. Polende bulunan ve gelişrrve-büyüme-ye etki eden hormonlarla ilgili çalışmalar fare ve sıçanlar üzerinde denenmiştir. Sonuçta polen yedirilen hayvanlar, aynı değerde protein ve vitamin İçeren besin alanlardan daha hızlı gelişmişlerdir.

polenin faydaları polen fiyatları polen nasıl kullanılır arı sütü polen nedir propolis polen gıda polen yayın.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*