Kahraman OLGAÇ |
GENÇLERE SATRANÇ DERSLERİ -IV-
“Bir Atı severim bir de güzeli..” demiş ozan. Gerçekten en asi i en görkemli bir yaratık olan Atı Tanrı özenerek yaratmış. Satranç tahtasında ise başka taşlarda olmayan özellikleriyle harikalar yaratır. öbür taşların üzerinden atlayarak en umulmadık anlarda çatallar atar. At deyip de geçmeyin sakın. Boş bulunursanız Atın ayakları sizi çok zor durumlara sokabilir. |
Satranç taşlarının hiç biri yolları kapalı iken HAMLE yapamazlar, yani oynayabilmeleri için hareket alanlarının açılmasını beklerler. Bu kurala uymayan tek bir taş vardır: AT. Çevresi başka taşlarla sarılı da olsa ne gam. Gideceği kareye sıçrayarak gider. Sanki bir büyük (L) harfinin değişik şekillerini çizer gibi. Konum: 1 de Atın oynayabileceği kareleri görüyorsunuz. Bunlara (Atın ayakları) denir. Tahtanın kenarında olan bir Atın gücü azalır.
Konum : 2 de çevresi başka taşlarla kapalı olmasına rağmen, işaretli karelere yani ayaklarına, sekiz değişik büyük (L) harfi çizerek oynamağa hazır bir At oturuyor.
Şimdi de konum: 3 e iyice bakalım. Ne görüyoruz? Geçen dersi hatırlatarak, bu durumun değerlendirilmesini kolayca yapabiliriz.
(e5) karesinde savunmasız uyuyan siyah bir Fil var. Üstelik (f3) karesindeki beyaz Atın birine yatmış. Bakalım AT neye karar verecek? Satranç oyununda taş almak zorunlu olanak satranç fili isterse alır* istemezse almaz başka bir kareve, oynar. Bju
yerinde oturduğunu görüyoruz. Demek fcfrtç : 4 de beyaz Atın siyah Filin
Zavallı Fili saha dışında görüyoruz. Torunum Kerem Olgaç’a göre vermiş,
da olayın öyküsünü satranç dilirye çevirmek düşüyor; Bu işle/ne (satranç notasyonu),denir.
1. Af3 x eS (f3) deki beyaz At/ (e5) deki siyah Fili yedi. 1. Ae5 (kısa notasyon) At, (e5) i yedi.
ALIŞTIRMALAR
Alıştırma: 1. (d4) karesinde oturan beyaz Atın ayaklarını satranç notasyonu ile yazınız.
Alıştırma: 2. (a4) karesinde oturan siyah Atın ayaklarını bağlayan beyaz taşın adını yazınız.
Alıştırma: 3. Beyaz Atın boş olan ayaklarını yazınız. –
ftÇ ’93)