Paris’ten Londra’ya

Paris’ten Londra’ya (veya Londra’dan Paris’e) kadar trenle ve Hovercraft’la yapılacak bütün bu yolculuk 6 saatten fazla sürmeyecektir. Bunu projenin sorumluluğunu üzerlerine alan Fransız ve İngiliz Demiryol İdareleri garanti etmekte­dirler.

Yolculuğun en kısa kısmı denizde geçecektir. 50 metre uzunluğunda 23 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğindeki Jumbo Hovercraft en kötü durumda bile 30 dakika içinde bir kıyıdan ötekine geçebilecektir. Bu saatte en yüksek 73 millik veya yuvarlak 130 kilometrelik bir hız demektir.

Bu yüksek tempoyu sağlayan beraberce 1920 BG üreten arka pervanenin üç türbinidir. 400 yolcu ve 65 otomobil ile dolan taşıt bu beygir güçleriyle 260 ton taşımak zorundadır. Ayrıca 1.280 BG’nün yardımiyle bütün bu ağırlığı yerden kaldıran iki türbin daha vardır. Dakikada 16.000 devirle türbin başına tüm elde hazır bulunan 3 .200 Bg’de gereğinde daha yükselti lebi Imekte- dir: En fazla 3.800 BG’e kadar çıkılabilmektedir.

Normal olarak taşıtın ileriye doğru hareketini sağlayan güç tehlike anında fren olarak kullanıla­bilmektedir. Kaldırıcı santrifüjler derhal durdu­rulmakta, 3 pervanenin dönüş yönleri değiştiril­mekte, böylece onlar artık ileriye doğru değil, geriye doğru itmektedirler. Denizin durumuna göre dev stop etmek için 160-200 metrelik bir fren mesafesine ihtiyaç gösterir.

Bu şekilde manevralara girişilmemesini sağ­lamak gemi elektronik donanımının görevidir, bu donanım modern bir jet uçağında bulunanın hemen hemen aynıdır. Jumbo-Hovercraft bun­dan başka genellikle uçaklarda olduğu gibi iki pilotla yöneltilir ve onlar gemiyi iki pedal ve iki yönetim kulesi ile sürerler ve bu sırada pervan lerin hava akımı içinde bulunan iki yan dümenden de faydalanırlar.

Bir yandan da 130 milyon Franka (700 milyon TL kadar) mal olan bu uçak ile gemi birleşimi feribotun yolcuları deniz yolculukları sırasında mümkün olduğu kadar rahatsız olmamaları için Kaptan Hovercraft gemisini akıllıca düşünülmüş bir mekanizma aracılığı ile sürekli olarak dengede tutar: Manivela basıncı ile Cockpit’ten (Kaptan yerinden) geminin tam o sırada çöken veya yükselen kısmına daha az veya fazla hava verir.

Bununla beraber rüzgâr şiddeti 7’ye çıkınca bir Hovercraft da birşey yapamaz ve limandan çıkmaktan vazgeçmek zorundadır.

Tabii Hovercraft ile Fransa’dan İngiltereye veya İngiltere’den Fransa’ya geçmek pek de ucuz değildir. Yolcu için bir sefer 480 ve otomobil için 1200 TL. dır. Manş üzerinde çalışan iki Hoverc­raft rakip firması vardır: Hoverlloyd ve Sea speed ve günde bir kaç kez üçer büyük hava yastığı gemisi Manş’ı geçmektedir. Manş’ı geçen her üç kişiden biri bunlardan birinden faydalanmak- tadır           HOBBY’den

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*