Onlardan yeteri kadar bir araya getirilebildiği gün

Onlardan yeteri kadar bir araya getirilebildiği gün bü­tün gezegenimizin gereksini­mini karşılayacak kadar elektrik enerjisine sahip ola­cağız.

Büyük sahra bütün gün güneş ışığının altın­da kavrulan kimsenin işine yaramayan bir kara parçasıdır. Fakat tam burası bîr gün dünyanın en büyük elektrik enerjisi merkezi olabilir, çün­kü burada güneş ışığının parlaklık derecesi her yerden çok fazlardır.

Bu muazzam çölün bir mil genişliğinde şe­ritlerle örtüldüğünü ve bu şeritlerin de üzerinde, binlerce solar (güneş) veya fotoelektrik hücre­lerini İçeren levhaların bulunduğunu ve bu hüc­relerin de üzerlerine gelen güneş ışıklarını elek­trik enerjisine dönüştürdüğünü bir düşünelim.

İşte o zaman Büyük Sahra kimseye faydası olmayan bir kara parçasından, olağanüstü kıy­metli bir araziye dönüşecek, olağanüstü ürün veren bir “güneş çiftlisi” olacak ve onar milyon nüfusu olan 500 kentin elektrik ihtiyacını pek güzel sağlayabilecektir.

Solar hücrelerinin hiç bir yakıtı yoktur, gü­rültü yapmazlar, insan sağlığına da zarar vermez­ler ve etrafa kül, duman v.b. gibi hiç bir yabancı madde yaymazlar. Tarafsız arazi üzerine konul­dukları sürece de her hangi bir siyasal anlaşmaz­lığa neden olmadan sonsuza kadar kendisini yenileyebilen bir enerji kaynağı olarak kalırlar.

Petrolün azaldığı bir dünyada bilim adamla­rının en büyük ümidinin güneş ışınları olması hayretle karşılanmama, dır. Ueleceic 10 yılda küçük solar hücre sistemleri kent ve kasabalarda alış veriş pazarları, fabrikalar, hastaneler ve okullar için birkaç yüz kllowatt’hk enerji ürete­ceklerdir. Bu hücreler uzak yerlerde mikro dal­ga verici istasyonlarıyla, petrol delme (kuyu) tesislerinde güvenli ve uzun ömürlü enerji kay­nağı olduklarını şimdiden kanıtlamışlardır.

Bunların hepsi iyi haberlerdir. Biricik kötü haber güneş enerjisinin olağanüstü pahalı olma­sıdır. Kömür veya atom enerjisi tarafından üretilen bir kilowatt saat’llk elektrik enerjisinin maliyeti iki buçuk cent (1/100 dolar) tır. Ame­rika’da bugün fotoelektrik hücreler aracılığı ile üretilen elektriğin bir kilowatt-saati yaklaşık 31 cent’tlr. Bu yüzden solar enerji Amerika’da bir yılda üretilen bütün elektrik enerjisinin ancak yüzde birini oluşturmaktadır. Kömür ve petrol gibi, yakıldıktan sonra bir daha kullanılmasına imkân olmayan yakıtlar-Amerlka’da bir günlük elektrik için 1,75 milyon varil akaryakıt sarfedil- mektedir- halâ güneşten alınan enerjiden çok daha ucuzdur.

Esas bir sorun da bir solar hücrenin topla­yabileceği güneş ışığı bakımından sınırlı olması­dır. Hücre bilindiği gibi yalnız gündüzün ışık toplayabilir. Hatta bu bile ancak iyi havalarda mümkündür. Bundan başka güneş ışığının tam şiddet-i hiç bir zaman dünyaya erişemez, gelir­ken atmosferdeki gazlar onu süzerler. Yer yü­züne erişen güneş ışığı, ortalama, dış uzaydaki- nin sekizde biridir.

Bir kaç futurist (geleceğe ait planlar yapan bilim adamları) tarafından önerilen ve NASA tarafından etüd edilen çözüm müthiş bir şeydir. Yer yüzünde elde edilebilmesi mümkün olan enerjiden çok daha fazlasını elde edebilecek

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*