Zekâ (ve nasıl ölçüleceği) belki de insanı diğer yaratıklardan ayıran birincil yetenek

 


 

Zekâ (ve nasıl ölçüleceği) belki de insanı diğer yaratıklardan ayıran birincil yetenek olduğu için, psikologların ve diğer uzmanların ilgisini çekmek­te devam ediyor.

Kevin Mckean

B

ilim adamları arasında zekâ testlerine ilişkin fikir ay­rılıkları Washington Üniversitesi’nden Eari Hunt, “IQ “telligent Quatation-Zeka Bölümü) testlerinin kavrama ye­teneğini gerçekten yansıttığına dair bilimsel deliller söz ko- ■„su” diyor: “Zekâ testi, psikolojinin en büyük teknolojik- <atılımı denilebilir.” Bu görüşün karşısındakiler ise, IQ’nun D.rçok kusurunun, onu yararsızlaştırdığını öne sürüyorlar. Söz Selimi, biyolog-yazar Stephan Jay Gould, kafa çevresini ölç­mekle bir insanın zekâsının belirlenebileceğini iddia eden on- Ookuzuncu yüzyıl bilimine benzetme yaparak, “zekânın ba- bir sayı olarak ölçülmesi, kranijometrinin (Kafatasının iç güdü ve yeteneklerle olan ilgisini inceleyen bilim dalı) yirminci ,.:zyıl uyarlamasıdır.” diyor. Sinir hastalıkları uzmanı Nor­man Geschwind, kişiliği, hareketleri, kavrama yeteneği bü­tünüyle yıkıma uğrayan, beyin hasarı geçirmiş kişilerin bile üredeyse dahilerin IQ derecelerine ulaşabildiklerine işaret edi­yor ve IQ metodunun iflas ettiğini kanıtlamaya çalışıyor.

Bazı genç kuramcılar da, zeki olmanın ne anlama geldi­ğine ilişkin yeni ve daha gerçekçi tanımlar yaparak IQ’nun tarihe karışmasını sağlamaya çalışıyorlar.

Yeni kuramların ortak noktaları insancıl bir bakış açıları­nın olması. Yeni kuramcılar IQ’nun tuzaklarını unutmayarak Vammsai QSİk.olo\i ve sinirbilimden aklı, karmaşık bir yete­nek ağı biçiminde tanımlamak için ödünç aldılar: gerçekçi problemleri kullanarak, yeni zekâ testleri yarattılar. Zeka ta­nımında ülkesel, kültürel farklılıkları gözönünde bulundurdu­lar. Zekânın genlerle çevre arasındaki ilişkilerin sonucu ol­duğunu tartıştılar. Ve zekânın çoğunun öğrenilmiş yetenek­lerden oluştuğunu öne sürdüler. Şimdi de birçok kuramcı, bu saptama doğrultusunda, onu öğretmek için programlar tasarlıyor.

Çağdaş zekâ anlayışının kökleri, bir avuç bilim adamı­nın bu terim için tanımlar aradığı yirminci yüzyıl başlarına dayanıyor. Francis Galton, zekâyı basit tepki süresi testleri kullanarak ölçmeye çalıştı. Franız psikolog Alfred Binet, 1905’de özel olarak eğitilmeleri gereken zekâ özürlü okul ço­cuklarının ayırımında yönetime yardım etmek için ilk çağdaş IQ benzeri testi yayımladı.

testi, kendisine IQ testi

uygulananlara tanıdık gelecek problemleri içeriyordu: Söz- cük soruları, mantık, akıl yürütme, bir sayı dizisini tamamla­ma soruları gibi. Binet’in skalası “zekâ yaşı” terimiyle ad-


 

landırılan bir ölçü oluşturdu. Terman ise, kendi yarattığı öl­çüyü zekâ bölümü (IQ) diye adlandırdı. IQ, öznenin zekâ ya­şının, fizkisel yaşına bölünüp, yüzle çarpılmasıyla elde edili­yordu (Böylece altı yaş düzeyinde başarı gösteren bir altı yaş çocuğu 100 lû’ya sahip olacaktır; eğer dokuz yaş düzeyinde başarı gösterirse lû’su 150 olacaktır.) Binet, testini bir eği­tim aracı olarak anlamlandırırken, Terman’ın, erişkinlerin yay­gın testlendirilmesine yönelik sınırsız tutkuları vardı. Ona göre, zekâ testlerinde binde on gibi büyük oranda yetersizlik gös­terenler, gözetim altında tutulmalı; böylece toplumun korun­ması sağlanmalıydı. Bu uygulama eninde sonunda geri ze­kâlılığın çoğalmasını önleyecek, aşırı boyutlardaki suç, fa­kirlik, endüstriyel verimsizliğin ortadan kalkmasıyla sonuçla-

Terman’ın toplum taraması rüyası kısa zamanda anla­şıldı. Bu rüya Harvvard’da psikolog olan Robert Yerkes’i, Bi­rinci Dünya Savaşı sırasında, ordudaki 1.75 milyon ere test uygulamaya yönlendirmişti. Koşulların zorluğundan (testle­rin yapıldığı yerler o kadar kalabalıktı ki, arkada oturan as­kerler açıklananları güçlükle duyuyorlardı) ya da erlerin ye­teneklerinin yetersizliğinden ortalama zekâ yaşı 13 çıkmıştı. Testi oluşturanlar böylesine düşük puanlar karşısıda dehşe­te düştüler. Fakat ırksal ve ülkesel başarısızlıkların günün ön­yargılarına uyduğunu görüp cesaretlendiler: Yerkes’in yan­daşı Cari Campbell Brigham, Kuzey AvrupalIların 13,28; Or­ta AvrupalIların 11,67; Akdenizlilerin 11,43; Siyahların 10,41’İlk zekâ yaşlarını hesapladı.

Böyle bir IQ testinin kendisine ilk uygulanışını anımsa­yan Psikolog Harward Gardner, “Belki de bu testlere ilişkin

Gardner, Harvvard’ı bitirdikten sonra felsefe ve sosyolo­ji öğrenimi için İngiltere’ye gitti. Döndükten sonra doğuştan

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*