Beşbin yıl önce

Beşbin yıl öncesine uzanan tarımsal ve sosyal gelişim, günümüze dek sulama tekniğine sıkı sıkıya bağlı kaldı. Ör­neğin Amerikalılar, bir kilometrelik bir çöl uzantısı olan Ka­liforniya’yı yemyeşil bir cennet bahçesine dönüştürdüler. Bu­gün bütün zamanların en gelişmiş sulama sisteminin bulun­duğu Central Valley, 240 milyonluk nüfusun meyve-sebze ge­reksiniminin yarısına yakın blf bölümünü karşılıyor.

Ruslar şimdi bunun daha da fazlasını gerçekleştirmek is­tiyorlar. Yıllardan beri Rusya’nın tüm tarımsal sorunlarını tek hamlede çözecek bir süper planın peşinde olan Kremlin, büyük bir proje için yeşil ışık yaktı. Fakat doğal olarak 21. yüzyılın dev sulama sistemi, sadece altyapıda esaslı değişik­likler yapmakla kalmıyor. Şimdi insan doğaya öylesine etkili el atıyor ki, doğada, felaketlere de yol açabilecek köklü bir değişim ortaya çıkıyor.

Haritaya baktığımızda konuyu Ruslar açısından daha iyi anlayabiliriz. Aslında Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük on nehrinden üçünün (Obi, Yenisey, Lena) geçtiği bir bölgede yer alıyor. Fakat bu nehirlerin hepsi sularını, kurak Sibirya’­nın içinden Kuzey Kutup Denizi’ne taşıyor. Doğanın biraz daha iyi

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*