Genel

Federal

miktar, Federal Almanya’nın bir yıllık toplam su kullanımın­dan daha yüksek.

İlgililer işi daha da büyüterek, Avrupa nehirleri Peçora ve Kuzey Dvina’yı Buz Denizi’ndeki nehir ağızlarında kont­rol altına alıp birikmiş olan suyu Volga’ya pompalamak isti­yorlar. Ancak buna madenler yönünden zengin toprakların su altında kalmasını önleme gerekçesiyle kuzeydekiler tepki gösteriyorlar. Böylece kuzey ve güney, muazzam çelik, be­ton duvarlardan vazgeçilip, sadece ırmakların bir bölümü­nün Volga’ya aktarılması üzerinde birieşiyor.

Bunun yanında, kanalların atom bombalarıyla açılması konusu daha az tepki gördü. Birkaç yıl önce Peçora-Volga kanalı çalışmalarında atom bombası denemeleri yapıldı. Bu­rada Sovyet yetkililerinin ifadelerine göre, 800 metre derin­lik ve 335 metre genişlikte çukurlar oluştu. Eksperler 110 kilometrelik Peçora-Volga kanalının 100-200 kilotonluk 250 atom bombasıyla açılabileceği inancındalar.

İlgililer şimdilik 5,8 kilometreküp su aktarmayı düşünü­yorlar. Bu rakam daha sonra 20, hatta 85 kilometreküpe çıkabilir. Bu su aktarımının Volga’nın yıllık tarımsal randı­manını bir milyon ton sebze, dörtyüz bin ton meyve ve ya­rım milyon ton et için gerekli hayvan yemi oranında arttır­ması gerekir.

Son yirmi yılda, Volga’nın su azlığı nedeniyle su seviye­si %I0 azalan Hazar Denizi’nin yanında, 70 metne derinlik­teki Aral Gölu’nün durumu çok daha kritik. Yirmi yıl içinde su seviyesi 10 metre azaldı; öyle ki, şimdi çevresini yetmiş kilometre genişlikte bir çöl çevreliyor. Orta Asya dağların­dan gelen Amu Derya ve Siri Derya ırmakları pamuk tarlala­rı tarafından öylesine sömürülüyor ki, zaman zaman göle dahi ulaşamıyorlar.

Uzmanlar, dünyanın dördüncü büyük iç denizi olan Aral’­ın elli yıl içinde tamamen kuruyarak, bütün Kazakistan’ın ço­rak bir çöl dönüşeceğini hesaplıyorlar.

Sovyetler bu kötü sonucu, süper bir kanal yaparak ön­lemek istiyor. Bu kanal 2.500 km’den daha fazla uzunlukta 200 metre genişlikte ve 15 metre derinlikte olacak. Sibaral kanalının, Sibirya ırmakları Obi ve İrtiş’in yıllık akımının %7’lik oranı olan 27,2 kilometreküplük bir bölümünü alıp, Aral Gölü ırmaklarını besleyebileceği plânlanıyor. Bu, coğ­rafi açıdan, Ren nehrinin yarısını kanalla güneye, Sahra’ya aktarıp, Kuzey Afrika çöllerinde Ananas yetiştirmeye benziyor.

Üzerinde Orta Asya’ya kadar ilerleyen Baltık Denizi yük gemilerinin yer alacağı Sibaral kanalı, sadece 12 yıl içince bi- tirilebilir. Fakat daha önce, altı milyar metreküp toprağın yerinden oynatılması gerekiyor..

Bu dev projenin Sovyetlerin devlet bütçesinde 50-100 milyar Mark’lık büyük bir delik açacağı tahmin edilmektedir. Bu parayla Kazakistan, Sovyeder Birliğimin tahıl amban du­rumuna

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir