CİNAYET MAKİNALARININ KİŞİLİK YAPILARI

CİNAYET MAKİNALARININ KİŞİLİK YAPILARIinsanliga-karsi-islenen-suc-cezasiz-kalmadi

Andrea DORFMAN   Kendi çabası İle milyonerliğe erişen Christopher Bernard Wilder’İn 39 yaşına dek, alışve- j rİş merkezlerinden modellik teklif edip ayarttı- | ğı en az yarım düzine kadını öldürdüğü sanılı- j yor. Sonunda, ülke çapında 6 haftalık bir İnsan j avı ardından, Kanada sınırında vurularak öldürüldü.

48 yaşındaki Henry Lee Lucas, zehirleme hariç her türlü yöntemi kullanarak, aralarında

1S yaşındaki nlkahsiz karısı da bulunan, toplam 360 kişiyi öldürmüş olmakla övünürdü. Ancak 18 cinayeti İle kesin olarak suçlanabllen bu adam, 1979’da Texas’ta ölüme mahkum edildi.

Eski bir hukuk öğrencisi olan 37, yaşında­ki Robert Bundy geçtiğimiz yıl Florlda’da 2 ka­dın ve 12 yaşındaki bir kızı öldürmekten ölüme mahkum edildi. Suçlu’nun 1970’lerde Amerika’­nın 3 eyaletinde en az 33 kadın ve çocuğu öl­dürdüğü sanılıyor.

Wilder Lucas ve Bundy hep seri halinde ci­nayet işieyen kişiler. Bunlar 1970 lerde birden­bire meydana çıkan ve hem kamuoyunun, hem de kolluk kuvvetlerinin dikkatini üzerlerinde toplayan türden suçlular. Cinayetlerini birkaç gün İçersinde ve hep aynı yerde işleyen eski tip ‘ canavar katiller” yerine, bunlar geçici krizler halinde, aylar, hatta yıllar süresince ve çeşitli yerlerde kurbanlarının sayısını arttırıyor ve Jack ile Ripper i solda sıfır bırakıyorlar.

Çocuk Suçlarını Önleme Ofisinden Robert Heck, ‘Jack ve Ripper sadece 7 kişi öldürüp meş­hur olmuşlardı. Her duyduğunuza inanırmısınız bilmem ama son 7 yıl İçinde yakaladıklarımızın 30 u bu sayıdan daha çok cinayet İşlemişlerdi.” diyor.

Bu caniler genellikle beyaz ırktan, erkek, ze­ki ve ortalama 25 yaşında oluyorlar. Tamamen ayrı sosyoekonomik kökenleri var ve ancak hep­sinin çocukluğu zorlu geçmiş. Heck, “Acı ama gerçek. Böyle bir caniyi yaratan ya ebeveynle­re aşırı bağımlılık, ya da bunun yokluğudur. Pek çoğuna, çocukken cinsel veya fiziksel olarak acı

şeker seviyesinin de suça iten bir etken olduğuna inanılıyor. Şeker, yendiğinde derhal kana karışıp, insülin salınımına yol açıyor. İnsülin, hücrelerin kandaki şekeri alabilmeleri için ge­rekli bir hormondur. Ancak insülinin fazlalığı, kan şeker dü­zeyini çok aşağılara indirebilir. Eğer kan şeker seviyesi he-

çektlrilmiş ve tümü sevgiden, İlgiden yoksun bı­rakılmışlardır. Tümü çocukken hayvanlara ezi­yet etmekten hoşlanırlarmış. Bu erkenden gö­rülebilen bir işarettir. Büyüdüklerinde ise sade­ce kadınları ve çocukları öldürüyorlar.” diyor.

Vlrjlnya Ünlversltesl’nden pslkiatrlst Park Eiliott Dietz, ‘Toplu cinayetler İşleyenlerden farklı olarak, bu tip caniler cinsel olarak yüklü- dürlür. Çoğu gizli bir fantaziyl tatmin eder. Bu yüzden de cinayetler ard arda tekrarlanır. Ci­nayetleri; genellikle cinsel veya fiziksel saldırı, işkence, uzuvlan parçalama, kötürüm etme, ce­setle cinsel ilişkide bulunma ve hatta yamyam­lığı İçerir. Bunlar bugüne değin rastladığım en kötü insanlardır.

Tüm bu kanlı tabloya karşın, bu caniler hu­kuken deli değildir. Hatta tüyler ürpertici bir şe- kllde.normaldlrler. Genellikle pslkotlk değiller­dir. Sadece cinsel ve kişilik bozuklukları vardır.

Eğer bunlardan biri komşunuz olsaydı, diğer komşularıyla fazla İlişkiye girmemesinden baş­ka bir şey dikkatinizi çekmezdi.” diyor.

Şu anda A.B.D’nln büyük şehirlerinde bu tip en az 35 caninin dolaştığı tahmin ediliyor. Se- attle’de “Green Nehri Katili” son 2 yıl içinde 26 . kadının ölümünden sorumlu tutuluyor; bunla­rın beşini, adını aldığı ırmağın kıyısına bırakmış.

Bu tip kanun kaçaklarının izini sürebilmek için f ,FBI, VI – CAP’i ¡Vahşi Suçluları İzleme Projesi) işleme soktu.       j

FBI’nın Vlrjlnya – Ouantlco’dakl akademi- j sinde ayrıntılı bir soruşturma – analiz merkezi ! kurulacak ve burada VI-CAP, standart hale ge- i t irilen cinayet raporlarını bilgisayarda bulunan bilgilerle karşılaştıracak. Raporlar; cinayetleri, cinayet girişimlerini, kötürüm bırakma, İşken­ce veya cinsel saldırılan, sebepsiz çocuk kayıp­larını ve yokluklarını, bir cinayete bağlı olabi­lecek kayıp Insanlan İçerecek.

Tüm bu caniler aynı tip cinayetler işlemle­rine karşın, kendilerine özgü imzalan var ve yö­neticiler benzer cinayetlerin ardını izleyerek, ge­lecek kurbanı öngörmenin ve katili işbaşında ya­kalamanın mümkün olacağına İnanıyorlar. Bu yöntem şu an çalıntı silah ve arabalann İzini sür­mekte kullanılıyor.

Bazı çevrelerce eleştirilen VKAP yakında çalışmaya başlayacak ve seri halde işlenmiş ci­nayetleri toparlayıp çok kopuk olan cinayet araştırmalarını bir elde birleştirecek. Heck’e göre

“İlk cinayete engel olamayız, hatta belki 2. ve 3.ye de Ancak 7. veya 8.’de tüm araştırmaları­mızı tek bir tip üzerinde yoğunlaştırabiliriz.”

nüz bilinmeyen belirli bir düzeyin altına düşerse, bir teoriye göre beyin etkinlikle çalışması için gerekli enerjiyi sağlaya­maz olur. Ardından da, duygularımızı denetleyen “ilkel be­yin” düşüncenin tahtı olan korteksin yerini alır. Sonuç ise genellikle şiddettir.

Birbirinden bağımsız tüm bu düşünceleri bağlayan ortak eleman ise “beslenmeMdir. Besinler, beyin kimyasını ve bu­na bağlı olarak ta davranışlarımızı düzenliyen pek çok mad­deyi içerirler. Beslenme teorisini destekleyenler, düzenli bir beslenme rejimi ile kan kimyasını normale döndürmenin müm­kün olduğuna inanırlar. Örneğin, vitamin ve minerallerin re­jime eklenip, sukroz ve rafine karbonhidratları içeren gerek­siz besinlerin çıkarılmasını önerirler.

Uzun bir süredir şeker yemekten kaçınılarak hipoglise­miden korunabileceğine ve kolay alevlenebilen ruh hallerinin dengelenebileceğine inanılıyor. Turlock, Stanislaus’taki Kali­forniya Eyalet Üniversitesi nden suç bilimci Stephen Scho- enthaler, daha basit bir çözüm öneriyor. Kaliforniya – Virjin- ya arasında yer alan 14 çocuk ıslahevinde verilen meşrubat­ları meyve suyu ile ve gereksiz tatlı besinleri, daha besleyici küçük gıdalarla değiştirdiğinde; tecavüz, kavga, hırsızlık gibi antisosyal davranışlarda yüzde 50’lik bir düşüş olmuş. An­cak başka hiç bir şeyi değiştirmeden (bol vitamin C ve diğer bazı maddeleri içeren) portakal suyu miktarını arttırdığında da gene aynı sonuçlarla karşılaşmış. Temelde yatan, belli ki besinlerin sınırda bir eksikliği idi.

Grup A ve grup B deneklerinin aynı zamanda kimyasal dengesizlikleri olduğunu gözleyen William Walsh’da şu an beslenme tedavisi üzerinde çalışıyor. Doktorların ve mes­lektaşı Ronald Isaacson’un da yardımı ile düzenlediği gıda rejimini Washington’daki Hulse çocuk hapishanesinde bulu­nan 6 yurttaki saldırgan denekler üzerine deniyor. Şu ana kadarki sonuçlan insana hayal ürünü imiş gibi gelmesine rağ­men gerçekten dramatik. Gözetmen Susan Smith, bir ay içe­risinde çocukların daha rahatlamış ve daha iyi görünmeye başladıklarını, araştırmanın başlangıcından beri hiçbirinin yeni bir suç işlemediğini bildiriyor.

Nörotransmitter maddelerin öncüleri ile deneyler ya­pan Finshbein, esas tedavi yönteminin “beslenme tedavisi” olacağını düşünüyor. Bu, hiç bir risk içermiyor, çünkü dav­ranışlar kontrol edilmiyor, sadece vücudun doğal kontrol yön­temleri uyarılıyor ki, kendi dengesini tekrar kurabilsin. Görünürdeki tek engel ise kimyasal dengesizliklerin, bu- kalıcı olarak tedavi edilememesi. Bes- vdbvrsı ömür boyu sürdürülmek zorunda.

Eğer bozuk vücut kimyası, kalıtım veya her ikisinin bir karışımı suçluluğun temelinde yatıyorsa, neyi, nasıl yapabili­riz? Bu soruya verilecek herhangi bir cevap insan hakları ve ahlak yönünden karmaşık sorunlar doğuruyor. Eğer suçlu­luk, kimya yoluyla kabaca tersine çevrilebilecekse; böyle bir gücü kim elinde tutacaktır.?-

Bugüne dek, ABD bu tip yayınlara karşı uyanık davran­mıştır. İstatistikler, tüm suçların en az yarısının az sayıdaki ikalı tarafından işlendiğim gösteriyor. Ancak şimdiye kadar “i ikilem yüzünden ülke çapında hiç bir tedavi prog- ıfe konmadı.

Yine de Sarnoff Mednick, suçlu çocuklara daha ilk suç­larını işlediklerinde test uygulayıp, sabıkalı olmaya eğilimi olan­ları ayırıp, bunları daha yararlı işler yapmaya yöneltmek için bir program düzenlemiş ve para yardımı arıyor. Şimdiden bir Kaliforniya hapishanesinde bu kişilerden çok iyi derin de­niz dalgıcı olabileceği bulunmuş. Ancak yine de Mednick, Ada- let Bakanlığı’nca azarlanmış.

Amerikan İnsan hakları Birliği’nin ulusal hukuk danış­manı Burt Neubome, “Eminim Mednick programını gayet iyi niyetlerle önerdi, ancak bunu kullanmak isteyen tek kişi kendisi olmayacaktır. Bu tip bir bilgi, ulusal düzeyde uygu­landığında istismara yol açacaktır.” diyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*