Nükleotitlik ayrılan bir parça

15 Nükleotitlik ayrılan bir parça

15 nükleotiti yitirmiş intron

Kalıtımla ilgili tüm bilgiler DNA *lar üzerindeki genler içinde saklıdır. Bu bilgiler DNA ‘lardan alınarak, m-RNA ‘larla, stoplazmadaki ribozomlarda değerlendirilir. Uzun ve karışık olaylardan sonra, DNA *,lordaki bilgilerin öngördüğü proteinler sentezlenir ve fizyolojik işlevlerini yerine getirirler. Proteinlerin ribozomlarda sentezlenebilmesi için, genetik bilgilerin yanında serbest aminoasitler, enzim proteinleri, t-RNA, r-RNA diğer etkicil maddelerin varlığı zorunludur. Bu maddelerden birinin yetersizliği ya da yokluğu, sentez olaylarını olumsuz yönde etkiler.

O

4 Nükleotitlik ayrılan diğer bir parça

19 Nükleotiti yitirmiş intron

tetrahymena tek hücrelisinde 4 değişik r-RNA saptadılar. Bunlardan üçünün çekirdekteki DNAların negatifi olduğu, birinin ise ribozym sonucunda kesilip atılan RNA parçacığının bağımsız olarak değişime uğrayıp kendi şeklini almasıyla ortaya çıktığı anlaşıldı. Bütün bu olaylar, transkripsiyon olayından birkaç saniye sonra görülüyordu. Böylece ortaya çıkan r-RNAlann enzim görevi yapması, katalitik etkili her enzimin protein yapılı olmadığını gösterdi.

Sonuç gerçekten de oldukça çarpıcı: Hem enzim, hem de bilgi kaynağı olan bazı RNAlar, canlı oluşumun ilk maddesi olabilirler. Biyokimyanın temel aldığı kaynaklardan biri, böylece son 5 yıl içinde çökmüş görünüyor. İki fonksiyonu birden taşıdığı saptanan RNA üzerindeki çalışmalar ise günümüzde de yoğun bir biçimde sürüyor ve sonuçlannın esas bundan sonra alınması bekleniyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*