Frazier, E(dward) Franklin

Frazier, E(dward) Franklin

(d. 24 Eylül 1894, Baltimore – ö. 17 Mayıs 1962, Washington, D.C., ABD), ABD’li sosyolog. Siyah aile, Siyah burjuvazi ve Siyahların iş dünyasındaki konumu üzerine çalışmalarıyla ABD’deki Siyahların sorunlarını çarpıcı biçimde yansıtmış, özgün çözümler öne sürmüştür.
1916’da Howard Üniversitesi’ni bitirdikten sonra, 1920’de Clark Üniversitesi’nde sosyoloji dalında lisansüstü çalışmasını tamamladı. Siyahlar konusundaki lisansüstü çalışmaları kendisine New York Sosyal Hizmetler Okulu’nda bir araştırma bursu sağladı (1920-21). Ardından, Amerikan-İskandınav Vakfı Bursu’yla Danimarka’ya giderek yetişkinler için açılmış halk okulları ve Kooperatif Hareketi üzerine araştırmalar yaptı (1921-22). Atlanta’daki Morehouse Colle-ge’da sosyoloji dersleri verirken (1922-24) Siyahlar için Atlanta Üniversitesi Sosyal Hizmetler Okulu’nu kurdu ve sonradan okulun müdürü oldu. Ama, Forum’da “The
Frazier, Joe 402
Pathology of Race Prejudice” (Irksal Önyargının Patolojisi) adlı yazısı yayımlanınca (1927) Atlanta’dan ayrılmak zorunda kaldı.
Aynı yıl Chicago Üniversitesi’nden bir burs kazandı ve doktora çalışmasını burada tamamladı (1931). Doktora tezi olan The Negro Family in Chicago’nun (Chicago’da Siyah Aile) yayımlanması, üniversitenin Frazier’ın Siyah aileyi konu alan araştırmalarıyla daha çok ilgilenmesini sağladı. Sosyal Bilimler Araştırma Kurulu, The Negro Family in the United States (1939; ABD’de Siyah Aile) araştırmasının gerçekleştirilmesi ve bulguların yayımlanması için kendisine destek sağladı. Frazier bu araştırmasını, Fisk Üniversitesi’nde ders verdiği yılla, da (1929-34) ve Howard Üniversitesi’n^.’ ders verip, bir yandan da 1934’te atandığ: sosyoloji bölümü başkanlığını yürüttüğü s,, ada yazdı.
Frazier’ın Negro Youth at the Crossways (1940; Yol Ayrımında Siyah Gençlik) adlı çalışması onun canlı araştırma yönteminin iyi bir örneğidir. Frazier, 1951-53 arasında UNESCO’nun Uygulamalı Sosyal Bilimler Bölümü’nün Paris şubesinin yöneticisi olarak Gerginlik ve Toplumsal Değişim Proje-si’nde çalıştı. Bu proje çerçevesinde farklı ırk ve kültürlerden gelen insanlar arasındaki etkileşimi ve bunun toplum üzerindeki etkilerini araştırdı. Londra Üniversitesi’nde verdiği bir dizi konferans daha sonra “Theoretical Structure of Sociology and Sociological Research” (Sosyoloji ve Sosyolojik Araştırmanın Kuramsal Yapısı) adlı altında British Journal of Sociology’de (Aralık 1953) yayımlandı.
1953’te Howard Üniversitesi’nde Ford Vakfı’nın parasal desteğiyle bir Afrika araştırmaları bölümü kurulunca Frazier, Race and Culture Contacts in the Modern World’ü (1957; Çağdaş Dünyada Irk ve Kültür İlişkileri) yazma olanağı buldu. Frazier’ı başkan seçen Amerikan Sosyoloji Derneği kendisine Maclver Ödülü verdi.
Frazier, Joe, tam adı joseph frazier (d. 12 Ocak 1944, Beaufort, Güney Carolina, ABD), ABD’li dünya ağır sıklet boks şampiyonu. 16 Şubat 1970’te, New York kentinde Jimmy Ellis’i beşinci rauntta nakavt ederek kazandığı unvanı 22 Ocak 1973’te Jamaika’nın Kingston kentinde 1968 Olimpiyat Oyunları şampiyonu George Fo-reman’a yenilerek kaybetmiştir.
1964’teki Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ağır sıklet şampiyonu olduktan sonra, Ağustos 1965’te profesyonelliğe geçti. 1967’de ABD ordusunda zorunlu askerlik hizmetini yapmayı reddeden Muhammed Ali’nin (Cassius Clay) şampiyonluk unvanını kaybetmesi üzerine, 4 Mart 1968’de New York kentinde yapılan ve New York Eyaleti Spor Komisyonu ile öteki birkaç eyaletteki benzer kuruluşun onayladığı unvan maçında Buster Mathis’i 11. rauntta nakavt etti. Bir ay sonra, Frazier’ın katılmayı reddettiği ve Dünya Boks Birliği’nin (WBA) onayladığı turnuvada Ellis şampiyon oldu. New York şampiyonu unvanını dört kez başarıyla koruyan Frazier, sonunda Ellis’i de yenerek tek dünya şampiyonu kabul edildi. Ardından 8 Mart 1971’de New York kentinde eski şampiyon Muhammed Ali ile yaptığı
15 rauntluk unvan maçını kazandı. Fore-man’a yenilinceye değin yaptığı 27 profesyonel maçtan (23’ü nakavtla) galip çıktı. 1976’da ayrıldığı ringlere 1981’de başarısız bir dönüş girişiminde bulundu. 178 cm boyunda ve 93 kg ağırlığında tıknaz bir
boksör olan Frazier, saldırgan dövüş tarzı ve güçlü sol kroşeleriyle eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Rocky Marciano’ya benzetilmiştir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*