Fatih’in Çocukluk Defteri
Ord .Prof.Dr.Sühöyl ÜNVER tarafından hazırlanmış ve 1961 yılında yayınlanmış olan “Fatih’in Çocukluk Defteri” adlı kitapçıktan seçme bazı resimleri dikkatinize sunuyoruz.
Çocukluğunda çizdiği çizgilerde yüksek bir dehânın ilk tomurcuklarını aramanın yanında; Fatih’in yetiştirilmesindeki emsâlsiz ihtimamı, her çeşit ilmin ilk basamaklarına adım atışını ve ileriye dair şevk ve ümit dolu ruh hâlini sezmeye çalışmak da mümkün…
işte, her hayrın başı, mukaddes başlangıç cümlesi “Besmele-i Şerîf”… “Mehmed bin Murad Han” istifinde padişahlık hazırlığını tuğralayan Tuğra! Eskimez ve eskitilemez İslâm Alfabesinin şiirli kıvrımlarının ilk eskizleri… Doğu hassasiyetinin en güzel dillerinden biri olan nazlı Farsça ile tanışmalar… Bir cihangirin rüyasının da, bütün
realitesiyle dünyasının da bineği, götüreni, erdireni, “At” ile remzedilebilir/.. “Kırat’tan Burak’a kadar… Onu imkânsızlık denizinin dalgalarına sürmesini bilenler, her türlü sûr’u ve zinciri parçaladı!… Grek Alfabesi çalışmaları. .. 1000 yılın en büyük Yunanca Filoloji âlimi. Bu işe de çocuk yaşında başlaması gerekmiş elbette… Eğitimcilerimiz için büyük ibret!
Sonra, estetik duygusu!
Çiçek, yaprak, dal… İlâhî san’atm tezahür ettiği en yakın fakat en mânâlı güzellik örnekleri… Bu örnekler küçük yaşta tahlil edilmedikçe, her türlü kompozisyon fikrinin gelişmesi zor olur.
Ve nihayet insan yüzü…
Kitlelere hükmedecek bir fıtrat, insan çehresindeki girift mânâlara eğilmeli! Sevgi, öfke, hayret gibi sathî mimiklerin gerisinde hâlis bağlılık, dipsiz fedakârlık, örtülü güvensizlik, gizli husûmet gibi duyguları en yanılmaz bir ruh anteniyle tesbit edecek hassasiyete ermiş olmalı!
Yeni Fatih’ler için eğitim nasıl olmalı? Yeni Gürânî’ler yetişince, bu soru da “gündem”e gelecek…
O zaman kalem ve fırça, en az bilgisayar tuşları kadar, yeniden önem kazanabilecektir!