Bilgisayar

Bilgisayar, şekilleri elektronik kuklalar gibi döndürüyor. Çeşitli düğmelere basılınca; bilgisayar ekranındaki adamcık­lar tıpkı bir kuklanın ki gibi kımıldıyorlar, el ve ayaklarını oy­natıyorlar. Sadece kukladaki iplerin yerine, bilgisayar prog­ramındaki yönergeler geçmiştir. Tabii, bu hareketler her de­fasında bir düğmeye basmak zorunda kalmamak için otoma- tize de edilebilir.

Çizgi filmlerdekine benzer bir hileye başvurularak, bir­çok bilgisayar filmleri de çevrilmiştir. Bunlarda, önce şekil­ler biraz hareket ettirilip resimleri alınır, daha sonra bir par­ça daha hareket ettirilip yeniden resmi alınır ve İşe böyle de­vam edilir. Böylelikle yavaş ve zahmetli, ama gerçeğe hayli uygun bir film elde edilir.

Peki ama, neden her bir resmin ayrı ayrı tesbiti gereki­yor? Bilgisayar, filmi verilen bir hızda kendisi çeviremez mi? Bunun cevabı, genellikle “hayır’’dır. Nedeni, çeşitli cisimle­ri bir resim oluşturacak biçimde hesaplayıp yerleştirebilmesi için çok fazla zaman harcamasıdır. Düşünmeli ki; resimde sadece tek bir şekil değil, çok kere bütün fon ve diğer birçok cisimler birlikte hareket etmektedir. Bir filmin, öyle şekiller hoplayıp zıplamadan düzgünce çevrilebilmesi için, saniyede 50 resme gereksinim vardır. Bunun anlamı, bilgisayara her bir resmin hesaplanması için sadece yirmi milisaniye vakit kaldığıdır. Bu, normal olarak olanak dışıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*