birleşme noktası

birleşme noktası) arası symhysis pubis- uyluk ortası arası ve bacak ortası-taban arası uzaklıklar hep birer baş uzunluğundadır. Omuz genişliği 2 baş uzunluğuna, kol uzun­luğu 3 baş uzunluğuna ve ayak uzunluğu da 1 baş uzunluğuna eşittir.

Mısırlı Lepsius’a göre, tüm vücut uzun­luğu 6 1/3 ayak uzunluğuna eşittir. Yine Mısırlı Blanc’a göre vücut uzunluğu, el orta parmağı uzunluğunun 18 katıdır. Vücut uzunluğunu, yüz uzunluğu (alında saçların başladığı yer ile çene ucu arası) ile ifade edenlere göre boy uzunluğu ,ytiz uzunluğu­nun 10 katıdır. Omurga uzunluğunun 1/10′ unu omurganın üst ucuna eklemekle başa ulaşılır. Omurganın alt ucuna omurga uzun­luğu ve bir de 1/10 omurga uzunluğu ekle­nirse tabana ulaşılır. Yani boy uzunluğu, omurga uzunluğunun iki katından 1/5 omur­ga uzunluğu kadar daha fazladır.

Yüzümüzde yer alan organlar arasında da birtakım kurallar vardır. Yüz uzunluğu

1    eşit kısma ayrılır; saçın başlangıç sınırı ile kaşlar arası (alın), kaşlarla burun tabanı (burun delikleri) arası ve burun tabanı ile çene ucu arası uzaklıklar birbirlerine eşittir. Bulardan birincisine akıl bölgesi, İkincisine güzellik böl gesi üeüncüsüne de iyilik bölgesi adı verilir. Kulak kepçesinin uzunluğu açık ağız uzunluğu kadardır. Burun uzunluğu, dudağın eni kadardır. Burun tabanının genişliği ve gözler arası uzaklık göz uzunluğu kadar olmalıdır. Kulak ile burun arası uzaklık ise el orta parmağı uzunluğu kadar­dır. El uzunluğu, yüz uzunluğuna eşittir.

Leonardo da Vinci’ye güre, ayakta dik duran bir insan ayaklarını hafif yanlara açar ve kollarını da hafifçe yukarıya kaldırırsa, bu insanı bir daire ile sınırlamak mümkündür. (Resim—2) Bu dairenin merkezi göbeğe isa­bet eder; ayaklar arası ile yukarı kaldırılmış kollar arası uzaklık onun yarıçapı kadar ol­malıdır. Yine ünlüüstad Leonardo da Vinci’ nin düşüncesine göre ayakta dik duran bir insanı kare içine alabiliriz. Bu karenin 2 yan kenarı (yere paralel olarak) yanlara uzatılmış her iki elin parmak uçlarından geçer, üst ke­narı baş üzerinde alt kenarı da bitişik duran ayak tabanından geçecektir. (Resim-21

İnsan vücuduna ilişkin yukarıdan anlatı­lan anatomik estetik kurallar, onun yapısın­da eşsiz bir uyumun hakim olduğunu kanıt­lar. Bu yapısal orantılar bize aynı zamanda insan güzelliğinin “sırrını” da açıklamış olur. Bizim güzel olarak kabul edebileceğimiz insanlarda bu oranların aranması, belki bize en önemli nesnel ölçütü verebilecektir.

Buraya kadar belirttiğimiz orantılar, ya­bancı çalışmacılar tarafından, kendi toplum örneklemelerinden elde etmiş oldukları so­nuçlardır. Bu oranların, bizim toplumumuza uyum göstermemesi doğaldır. Bizde bu tür bir çalışma yazar tarafından uzmanlık tezi olarak yapılmış, bu çalışmada elde edilen sonuçların öteki toplunılarda ortaya çıkanlardan farklılığı belirtilmiştir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*