Bugün varil başına 38 Do­lar

karşılamaktadır. Bugün varil başına 38 Do­lar oan petrolün kullanımında % 15 azalma, yılda 7 milyar Dolarlık bir kâr sağlamakta­dır.

Yelkenli gemi geliştirme çalışmaları, Amerika’nın dışında da sürdürülmektedir. Bir İngiliz çalışmasına göre, geleceğin gemi­leri çok iri uçurtmalara bağlanabilir. Shin- Aitoku Maru gibi, daha pratik çalışmalar Japonya ve Batı Almanya’da süre gelmekte­dir.

Rüzgar kuvvetini çalıştırmak için en cesur adımı Hamburg’daki Gemi Yapım Enstitü­sünde atılmıştır. Yapımcısı Wilhelm Prülss’- ün, Dyna-Ship dediği bu yelkenli gemide, ha­va taşıt teknolojisi ve geliştirilmiş hidrodi­namik teorileri uygulayarak Alman mühen­disler, 1960’larda çok iri ve dikkat çekecek şekilde ileriye dönük bu eseri ortaya çıkartı­lar. 1975 de Amerika’ya getirildiğinde, Palo Alto, Kalifornia’daki Dyna-Ship Ortaklığı, Prölss’ün bu çalışmalarının, uzay çağı alet­lerine benzediği ve çok kuvvetli olduğunu vurguladılar.

En ufak Dyna-Ship, 500 feet uzunluğun­da olacak ve iki dönüm yelken kullanacaktır. Geminin ana merkezleri bir bilgisayar tara­fından kontrol edilecek, aynı şekilde, yel­kenler çelik direklerde kendiliğinden basılıp indirilecekler. Elektronik dümen ayarlayıcıla- rı, rüzgarın hız ve yönünü sürekli izleyecek, kendi eksenleri etrafında dönen çelik direk­ler, değişken rüzgarları yakalamak için açıla­rını ayarlıyabileceklerdir.

Şimdiye kadar hiç bir Dyna-Ship yapıl­madığı halde, bir İsrail gemi şirketi ve büyük bir Amerikan mavna yapım firması, kendi teknelerinde kullanmak üzere Dyna-Shp’in donanım ve yelken sistemleri üzerinde araş­tırmalar yapmaktadırlar. Eleştirmenlerin tar­tıştığı asıl nokta ise, Dyna-Ship’in tarihsel bir hata olduğu ve çok ileri teknik yapımı olmaktan dalıa ileri gidemiyeceğidir. Aslın­da, Prölss’ün düşündüğü 6 adet çok iri direği, alışageldiğimiz çelikle yapmak olanaksızdır, çünkü, o gücü ve esnekliği verebilen, bu çe­liğin yerine geçebilecek bir madde, şu anda yoktur. Eleştirilen diğer konulardan biri de çok az değiştirilen dört köşe seren yelkenle­rinin, çağdaş üçgen yelkenlerden daha vaz verimli olmasıdır.

Bu kuşkucu düşünceler karşısında Dyna- Ship Şirketi Başkanı William L. Warner rahatsız olmamakta, ve şöyle demekledir, “Dyna-Ship 20 yıllık büyük bir çalışma ürü­nüdür. Dünyada, çeşitli rotalarda sefer yapa­cak çok değişik gemiler kullanılacaktır. Çün-

I| …. .I^Uj ■! ■…   …II … ………………… ….

kü, yüzyılın kalan bölümünde, okyanus tica­retinin yüz yüze geleceği çok değişik gereksi­nimlerin, tek ve basit bir çözümle karşılan­ması olanak dışı olacaktır.”

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*