çizim

ğu için başka bir işe yaramazlar ama, çizim ve renklendir­mede kusursuzdurlar.

Şimdi böyle bir bilgisayarın, hareketli resimleri nasıl çi­zebildiğim yakından görelim: Önce bilgisayara bilgiler verilir. Bu, birçok biçimde yapılabilir; ancak esas, bilgisayara cis­min biçimini ya da hangi biçimlerden bir araya geldiğini an­latabilmektir. Bir kahve ibriğini ya da bir evi anlatmak bir öl­çüde kolaydır. Bir insan yüzünü ya da bir hayvan biçimini anlatmak ise olağanüstü zordur. Örneğin kahve ibriğini bir küre ve bir silindir olarak, bir evi de dikdörtgen delikler açıl­mış bir dik açılı altı-yüzlü olarak tanımlayabiliriz, insan yüzü­nü ise tıpkı bir haritadaki gibi yükselti eğrileriyle belirtmek ve bilgisayar eğrileri bitiştirirken, “kırışıklık”lar meydana gel­memesine dikkat etmek gerekir.

istenen cismin şekli bir kere ortaya çıkarıldıktan sonra, nokta-nokta poligon dediğimiz çok köşeli biçiminde depo edilir. Bilgisayar daha sonraki bütün hesaplamalarında bunlardan yararlanır.

Elde edilen bütün geometrik bilgiler ve cismin rengi ile saydamlığı hakkındaki veriler, bilgi bankasının hafızasında de­polanır. istek halinde, bilgisayar bakış açısına ait verilere baş­vurur ve arzuladığmız perspektivin değerlerini hesaplar.

Bütün bu işlemin çabuk yapılabilmesi için, özel bilgisa­yar akşamı geliştirilmiştir. Bu sayede bir uçtan her bir resim noktası hakkındaki veriler (koordinatlar, renk, saydamlık) yük­lenirken, öteki uçtan istenen değişik değerler alınır. Zaten eğer her bir nokta için ayrı işlem yapmak gerekseydi, bu iş çok uzun zaman alırdı.

Gene de bir cismi bütünüyle döndürmek ya da kaydır­mak her zaman yeterli olmaz. Hareketli kısımları olan cisim­ler de vardır. Bu ister bir otomobil tekerleği, ister bir robot ya da insan olsun, aslında hep aynı soru karşımıza çıkmak­tadır: Bilgisayara hangi kısmı hareket ettirmesi gerektiğini nasıl anlatacağız? Bilgisayar yapımcıları bu soruyu şöyle cevap­landırıyorlar: “Çok basit: hareketli kısımları bölümlere ayı­rır, bilgisayara her bir bölümün hangi eksen etrafında dön­düğünü anlatırız. Aynı zamanda hafızasına, kısımların yine de birbirinden ayrılmaması gerektiğini depolarız. Öyle ki, ör­neğin bacaklar vücuttan ayrılıp başka tarafa gitmesinler!”

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*