DÜŞÜNME KUTUSU
Hazırlayanlar: Dr. Selçuk ALSAN Emrehan HALICI
TELLİ UZAY BİLMECE
Yumuşak bir teli bükerek öyle bir geometrik şekil hazırlayın ki ön düzenleme izdüşümü C, ar ka düzleme izdüşümü L, alt düzleme izdüşümü □ ve yan düzleme izdüşümü /\ olsun.
BÜYÜYEN BİTKİ
Bir bitkinin büyümesini inceliyoruz. Bitkinin boyu ilk günde 1/2 oranında artıyor. İkinci gün İse bitkinin boyu 1/3 oranında artıyor. Bu artış öçüncü gün 1/4, dördüncü gün 1/5…, şeklinde devam ediyor. Bitkinin boyu kaç günde gözleme başladığımız günkü boyunun 100 katı olur?
Birbirinin eşi olan karelerin yerlerine aynı rakamları yerleştirerek aşağıdaki işlemi tamamlayın.
ssn- ra+ m- aa
n-ısa-m
Kötü Peri Prense şöyle dediî “Şu cevizleri şu çuvallara koyacaksın. Yalnız hergün dolduracağın çuval sayısı o güne kadar doldurmuş olduğun çuval sayısının 2 katı olacak. Diyelim ki
1 gün 3 çuval doldurdun. 2. gün 3×2 = 6 çuval dolduracaksın. 3. gün 2 (3 + 6) = 18, 4. gün 2 (3 + 6 + 18) = 54, 5. gün 2 (3 + 6 + 18 + 54) = 162…………… doldurman gerekir. Prens İyilik Perisini yardıma çağırdı 7. gün sonunda çuvalların 1/3 ü dolmuştu. Acaba cevizleri çuvallara koyma işlemi daha kaç gün sürecektir? (Çuval ve ceviz sayıları belli değildir).
PAPATYALI BİLMECE
Kafacan’m kızı Dilbercan ile arkadaşı kırda papatyalardan taç yaprak çekiyor. Kural Şu: Sıra ile bir Dilbercan, bir arkadaşı yaprak çekerek her çekişte ya bir, ya da birbirine komşu 2 taç yaprak çekilebilir. En son taç yaprağı çeken oyunu kazanıyor. Kaç taç yaprağı olursa olsun ovuna ilk başlamamış olanın isterse daima kazanabileceğini kanıtlayın (Komşu taç yaprak aralarında boşluk olmayan 2 taç yaprak demektir.)
SİGARA İZMARİTLERİ
Detektif Kafacan oğlu Afacan’ı sınamak istedi: “Nüfus sayım günü baktım ki sigaram kalmamış. Dışarı çıkıp sigara da alamıyorum. Tabladaki izmaritleri bozup ince sigara kağıdına sarma sigara yapmağa başladım 4 izmaritten 1 tam sigara oluyordu. Tablada tam 29 izmarit vardı. İçebildiğim kadar sarma sigara içtim. Geriye kaç izmarit kaldı dersin?” Afacan yanıtı bir kağıda yazmıştı bile. Kaç izmarit kaldı geriye? DÜŞÜNME KUTUSU :
GEÇEN SAYININ YANITLARI :
KOL SAATLERİ
YANIT: İki saat arasında 1 saatte 3 dakika
fark meydana geliyor. O halde 60 dakikalık bir fark (saat 7 İla saat 6 arası 60 dakika) meydana geliş! 20 saat alır. Bu 20 saatte sol saat 20 dakika ileri giderken sağ saat 40 dakika geri kalacaktır. O halde sol saat 7’yi sağ saat 6’yı gösterirken doğru saatler sabah 6’yı 40 geçeyi göstermektedir. 20 saat geri gidelim: 10.40 Telefon birgün önce 10.40 da çalışmıştır.
ELEKTRİKLİ TREN :
YANIT: A ve B’de 7.5 dakika ve yolda 105 dakika, yani toplam 120 dakika harcıyorsunuz. 120 dakika süren bir yolda her 10 dakikada bir tren kaldırmak için 12 tren gerekir. Bu trenlerden biri sizinki olduğundan yolda 11 trene rastlarsınız.
HALKALAR
4. ve 11. halkaları ayırmalısınız. Bu durumda alinizde 1, 1, 3, 6 vel2 halkadan oluşan 5 zincir bulunmuş olur. Bu sayılarla Vden 23’e kadar tüm sayıları elde edebilirsiniz.
DBS
SİMETRİK p— —| |—
TOPLAMA ; _3 C Z1
SATRANÇ TAHTASI ; 5 9 D
YANIT: Satranç tahtası bir siyah, bir beyaz karelerden oluştuğundan 8×8 kareden aynı köşe* geni paylaşan iki köşedeki birer kare aynı renktedir. O halde geriye kalan 62 kara renk bakımından 30+32 durumundadır (31+31 değil). İki komşu, kareden oluşan dikdörtgende bu İki komşu kare karşıt renklerdedir. O halde 31 dikdörtgen için 31 siyah ve 31 beyaz kare gerekir, oysa geriye 30 bir renkten, 32 diğer renkten kara kalmıştır.