Fredrik (I), Almanca Friedrich

Fredrik (I), Almanca Friedrich

(d. 17 Nisan 1676, Kassel, Hessen-Kassel – ö. 25 Mart 1751, Stockholm), 1720-51 arasında İsveç kralı. Bütünüyle parlamentoya dayalı hükümetlerin işbaşına gelmesine izin vererek, “Özgürlük Çağı” olarak adlandırılan dönemi başlatmıştır.
Hessen-Kassel kontunun hayatta kalan en büyük oğluydu. İngiltere adına çarpıştığı İspanya Veraset Savaşı (1701-14) sırasında üstün başarı gösterdi. 1700’de evlendiği Prusyalı Luise 1705’te ölünce, ikinci evliliğini İsveç kralı XII. Karl’ın kız kardeşi Ulrika Eleanora’yla yaptı (1715). 1718’de XII. Karl’ın ölümü üzerine karısı İsveç tahtına çıktı. Ama Fredrik’e çok bağlı olan Ulrika, 1720’de kocasının lehine tahttan çekildi. Böylece Fredrik, daha önce Ulrika’nın seçilmesinde etkili olan parlamento yanlısı güçlerin desteğiyle, I. Fredrik adıyla kral seçildi.
t Otuz bir yıl süren hükümdarlığı boyunca gerçekte iktidarın dışında olan I. Fredrik, zamanını avcılık ve aşk serüvenleriyle geçir-di. Metresi Hedvig Taube’den birkaç çocu-;i ğu olmakla birlikte, Ulrika ile evliliğinden j
» Aşağı Konuşma) Polonya edebiyatının en iyi düzyazı örneklerinden sayılır.
free jazz, 1950’lerin sonunda ortaya çıkan i ve caz müziği içindeki önemini bugün de
i koruyan,, doğaçlamaya dayalı akım. Piya-| nist Cecil Taylor ile Omette Coleman, John f Coltrane, Archie Shepp, Albert Ayler ve | Sam Rivers gibi saksofoncuların önderliğin-■'{ deki gruplar ve merkezi Chicago’da bulunan Yaratıcı Müzikçiler Geliştirme Derneği, akımın yaygınlık kazanmasında önemli
rol oynamıştır. Free jazz’da müzikçiler ölçü kalıpları, alışılagelmiş solo ve eşlik ilişkileri ya da önceden belirlenmiş armoni düzenlemeleri (akor yürüyüşleri) gibi eskiden uyulan biçimlere bağlı kalmadan doğaçlama yaparlar. Bu tür özgürlüklere karşın, free jazz dendiğinde genellikle doğaçlamacının yalnızca önceden belirlenmiş bir armoniye bağlı kalmadan müzik yapması akla gelir. Free jazz çok ender durumlarda gerçekten atonal ya da aritmiktir. Free jazz son derece enerjik toplu doğaçlama ile özdeşleşen bir deyimdir. Bu toplu doğaçlamalarda öfkeyle seslendirilen ardışık notalardan yoğun ses dokuları yaratılır. Daha önceki caz üsluplarına özgü lirizm ile kolay fark edilen melodi gelişimi free jazz’da bulunmaz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*