GECEN BÖLÜMDEKİ MANTIK BİLMECELERİNİN YANITLARI : KİM NE İŞ YAPIYOR?

Galip’in sözü doğru olamaz çünkü geri kalan Erol ve Galip’ten biri (yanı telefoncu veya kapıcı) doğru söylemiş olur ki bu verilere aykırıdır. O halde, Erol, kâtip olmalıdır. Kâtip doğru söylediğine gör« Galip telefoncu ve Faruk kapıcıdır ki her ikisi de yalan söylemektedirler. Yani hem “Erol kapıcıdır”, hem “Faruk kâ-tipdir”, sözleri yanlıştır. Bu açıklamalara göre sonuç aşağıdaki gibidir :

Erol ……Kâtip Faruk….. Kapıcı Galip ….. Telefoncu

KİM NEREDE OTURUYOR?

Yuvarlak bir masada, A,B,C(D, ve E alfabedeki sıraları izlenmeden ancak aşağıdaki gibi oturtulabilirler :

A (katip)

(Telefoncu) C D (Kapıcı)

(Şoför) E B (Temizlikçi)

1) Ali, Cahit’in solundadır.

2) Bekir, kapıcı ile şoför arasında olduğundan Davut kapıcı ise, Erol, şofördür.

3) Ali, temizlikçi olmadığına göre kâtiptir çünkü kapıcı ile telefoncu yan yana değillerdir; yani Cahit, telefoncudur. K

4) Geri kalan Bekir de temizlikçidir.
KİM NE YAPTI?

Pencere, Ali, Cahit ve Davut varken kırılıyor yani Bekir pencereyi kırmıyor.

Saat de Ali, Cahit ve Davut varken bozuluyor yani Bekir saati bozmuş olamaz.

Kalemler, Ali, Bekir ve Cahit varken kayboluyor yani Davut’a suç yüklenemez.

O halde, kalemleri Bekir almış olmalıdır. Böylece, Davut’un saati bozduğu ve Cahit’in pencerenin camını kırdığı anlaşılır.

SINAV ÖNCELİĞİ

Davut ve Cahit, Sıra 2, 4 veya 6 dadlrlar. Ali, Sıra 1, 3, 5 tedir ve Sıra 7 de değildir. Bekir, Sıra 1, 3 veya 5 dedir. Bekir Sıra 1 de ise, Davut Sıra 2 do olabilir. Aü hem tek sayılı sırada hem Sıra 7 değildir. Ali, Sıra 5 de olabilir. Böylece. Faruk Ali’den bir önde olur. Cahit’e çift sıra olan 6 kalır. Bun® göre Galip, Sıra 3 dedir. Sonuç, aşağıdaki gibidir :

Birinci Bekir Dördüncü : Faruk

İkinci Davul Beşinci : Ali

Üçüncü : Galip Altıncı : Cahit

Yedinci : Erol

KİM KAÇINCI?

Bekir, Ali’den dört önde olduğuna gör® sıra; B— — — A, biçimindedir. O halde, Cahit, Erol ve Davut arada kalan yerlerdedirler. Erol’un yeri tek sayılı olduğundan durum; B —. E — A, gibidir. Davut da Cahit’ten iki geride olduğuna göre sonuç aşağıdaki gibidir :

Bekir …… birinci Erol …… üçüncü

Cahit …… İkinci Davut …… dördüncü

Aii …… beşinci
7. KARŞITLIK YÖNTEMİ

1. “Soldaki seklin toplarından yalnız üçünün yerleri değiştirilerek sağdaki şekil elde edilir,” hükmünün karşıtı : Soldaki şeklin toplarından yalnız üçünün yerleri değiştirilerek sağdaki şekil elde edilemez,” dir.

2. “… yalnız üçünün yerleri … elde edilemez,” ü toptan daha çoğunun (4, 5, 6 vb.) yerleri değiştirilmelidir, anlamındadır; çünkü 10 topun yerleri değiştirildiğinde sağdaki şeklin elde edileceği kesindir.

3. Dört topun yerleri değiştirildiğinde soldaki şekilden, sağdaki şekle geçilebileceği kolayca görülür;

4. Dört topun yerleri değiştirilerek çözüm elde edildiğine göre, bundan sonra amaç; bu dört toptan birine dokunmadan, verilen şekilden İstenene nasıl geçileceğini aramak olmalıdır.

5. Bunun için öyle toplara yer değiştirilmelidir ki, dört toplu taban yukarıda oluşsun ve aynı hareketle aşağıda da iki toplu sıra belirsin. Bunu sağlamanın yolu Top 3 ve 5’i hareket
ettirmek değil bunların bulunduğu sıraya Top ve 7yi getirmektir.

6. Bundan sonra Top fin, Top 8 ve Top 9 alt ortasına getirilerek çözüme ulaşılacağı kolayca görülür. Burada kullanılan önemli ilke; “yapılan bir hareketin en az iki işe yaramasıdır.”

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*