Haber | GÜREŞÇİ KURBAĞALAR | Haber

Haber | GÜREŞÇİ KURBAĞALAR | Haber
Hem suda hem de karada yaşaya-yabilen (amfibik) hayvanlardan olan “Z» hlrll Ok” kurbağalarının erkekleri, üstün’ lük sağlamak ve dişiyle çiftleşmeye hak kazanmak İçin tıpkı bir güreş karşılaş-masında olduğu gibi mücadele ederler. Karşılaşma, meydan okuyan kurbağanın aniden diğerinin üzerine atlamasıyla başlar. Saldırganın kolları bir çift kıskaç gibi rakibini sarar. Saatlerce süren bu sarma, rakibin, pes ettiğini bildiren vı-raklaması^lle son bulur ve yenilgiyi kabul eden taraf sıçrayarak uzaklaşır. Diğer yandan, bu hayvanların bir başka ilginç özellikleri, düşmanlan İçin uyarıcı
nitefikr taşıysn parlak kımızı renkleridir. Çünkü zehirli ok kurbağaları, yem oldukları hayvanların midelerinde güçlü bir sancıya neden olurlar.

Yandaki resimde, sırtına yapışan yavrularını, Ananasgiller familyasından bir ağaca taşıyan ana kurbağa görülüyor. Kurbağa, bu ağacın çanak biçimli yapraklarında toplanan yağmur suyuna dalacak ve su dolu yaprağın içinde yavruları sırtından ayrılıncaya kadar bekleyecek. Daha sonra ise, yavruların gelişimini ağaca bırakarak, kendi yaşamına dönecek.

National Geographic’den
amacıyla çalışmalar yaptılar. Binlerce ısı ölçümü alındı. Rus ve Amerikan bilim adamları arasındaki işbirliği mükemmeldi. İşbirliğine yanaşmayan tek şey polinyanın kendisiydi: Geçen yıl ortada polinya falan yoktu.

Araştırmacıların geçen yıl rastladıkları aşa-
ğı yukarı Gordon’un tahmin ettiği (soğuk yüzey suları dipten gelen ılık suların buluştuğu alan büyüklüğünde garip ılık su kümeleri) büyük olasılıkla bu yılki polinyanın başlangıcıydı.

Bu işgalçi su kümeleri bir sonraki polinya-yı oluşturan güç durumuna nasıl geliyorlar? yanıtı yalnızca zaman verebilecek. Ama Gordon ve diğerleri sabırsızla buzun incelmesini beklerken. söz konusu su kümeleri meraklarını bir kat daha artırıyor. Böylelikle de bu gizemli polinya olayına yeni bir soru daha eklenmiş oluyor: Bu su kümeleri nasıl oluşmaktadır?

Science 82’den Çev: Bülent KANDİLLER
• Antarktik iklimi gerçekten ilginçtir. Ağustos’ta (Antarktik lldinrinin en soğuk zamanı) sıcaklık yaklaşıki?77^C dolayına kadar düşer kİ, bu sıcaklıkta karbondioksit bile donabilir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*