Kanelolar, Ekvador Andlan’nın doğu yamaçlarındaki Napo, Bobonaza ve Pastaza ırmaklarının yukarı kesiminde yaşamış Güney Amerika Yerli halkı. Hıristiyanlığı benimseyen ilk Amazon Yerlilerinden oldukları için özgün dilleriyle kültürlerine ilişkin çok az bilgi vardır. Bir Dominiken misyonuna yerleştirildikleri 1581’den sonra anadillerini bırakarak, misyonerlerin konuştuğu Keçuva dilini ve İspanyol geleneklerini benimsemişlerdir.
Geleneksel olarak ağaçlan kesip yakarak elde ettikleri topraklarda tarım yapan Kanelolar, tatlı manyok, mısır ve fasulye yetiştirirlerdi. Kolomb sonrası dönemde ise muz ve acı manyok yetiştirmeye başladılar; muzu kendileri tüketiyor, açı manyoku ise işleyip un haline getirerek İspanyollara satıyorlardı. Kargı, zıpkın ve pamuk ya da palmiye lifinden yapılmış ağlarla balık tutar; uzun borularla ok atarak ya da ağ, tuzak, kargı, zehirleme gibi yöntemler kullanarak kuş, maymun ve küçük memelileri avlarlardı.
Günümüzde Hıristiyan misyonlarında ya da bunların yakınındaki köylerde yaşayan az sayıda Kanelo kalmıştır. Büyük çoğunluk ise And Dağlarında çiftçilik yapan Mestizo (İber-Yerli karışımı) nüfus içinde erimiştir.