KROGH, Schack August Steenberg

KROGH, Schack August Steenberg

1874-1949 DanimarkalI Fizyolog

Kılcal damarlarının işleyişi üzerindeki çalışmaları ve deniz biyolojisindeki araştırmalarıyla tanınır.

Babası bira ve şarap üneticisiydi ve oğlunun hekim olmasını istiyordu. Fakat üniversite yıllarının daha başlangıcında fizikçi Niels Bohr’un fizyoloji derslerini dinledikten sonra zooloji eğitimine yönelen Krogh, mezun olduktan sonra eğitimine devam ederek, 25 yaşında master derecesini alıyordu.

.Bohr’un etkisiyle solunum fizyolojisine yönelen Krogh, kurbağalarda deri ve akciğer solunumu üzerindeki araştırmasıyla doktor ünvanını alıyor ve Bohr’un yardımcılığına atanıyordu. İnsanlardaki solunum düzeninde, akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç çeperlerinden oksijen salgıladığını halda-ne ileri sürüyordu .Krogh böyle bir düzene inanmıyor, geliştirdiği duyarlı barometre ile hava keseciklerinde çözülen gazların basıncını ölçebiliyordu. Bulgularına göre, akciğerlerde oksijenin emilip, karbon dioksitin atılması, sadece difüzyon yoluyla oluyordu. Akciğerin hava keseciklerindeki basıncı, kandaki oksijen basıncından yüksekti. Bu basınç farkı nedeniyle, gazlar çeperlerden difüzyon yoluyla geçebiliyorlardı. Fazla oksijen gereken ortamlarda bile, akciğer hava kesecikleri çeperlerinden geçebilen oksijen miktarı, yaşam için yeterli oluyordu. Böylece Krogh, Haldane’in yanılgısını düzeltiliyor, solunum fizyolojisi doğru yönlendirilmiş oluyordu.

^. Akciğerde olanları böylece açıklayan Krogh, doğal olarak kaslarda olanları incelemeye koyuluyordu. Kişi dinlenme durumunda bulunurken, kılcal damarlar kapanacak kadar daralıyor ve çalışma anında kan ile dolarak şişiyorlardı. Bu kılcal denetim düzeni, kanın gerektiği kadar gerektiği yere gönderilmesini sağlıyordu . Düzenin çalışmasını sağlayan, kas ve hormonların ortak etkisiydi. Krogh bu çalışmaları nedeniyle 1920 yılı Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülü ile onurlandırılıyordu.

İlk uzmanlık alanı nedeniyle Krogh, denizlerdeki yaşamla ilgisini sürdürüyor ve daha sonraları kuşlar ve böceklerin hareketleriyle ilgili değerli araştırmalar yapıyordu. 1940 yılında, Alman orduları Danimarka’yı ele geçirdikten sonra, Krogh, yeraltı direniş örgütlerinde yer alıyor, fakat aranması üzerine İsviç’e kaçarak ancak savaştan sonra ülkesine dönüyordu. İleri yaşlarında da boş duramayan Krogh, araştırmalar yapan önemli bir vakıf kuruyor ve yaşamının sonuna doğru bile insülin üretimine girişiyordu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*