Kürecikler

Kürecikler özdeş olduğundan cisimlerin olacağından cevap E

Yüksüz iletken kaba (—) yüklü K küresi yaklaştırılıp kabın tabanına dokunduru­luyor. K ya özdeş ve yüksüz L küresi ise kabın dış yüzüne dokundurulup K ve L

Yalıtkan saplarından tutulup kabdan uzaklaştırılıyor . Son durumda K ve L

ilenken)

 

K küresi kabın tabanına dokundurulduğunda (—) yükleri kaba geçecek ve kabın dış yüzlerine dağılacaktır. Bu nedenle K küresi yüksüz olacaktır. (-) yükle yüklenen kabın dış yüzüne dokundurulan L ise (—) yükle yüklenir. Cevap C

 

İletken ve yüksüz I küresi yalıtkan sapa tutturulmuş olup,nefatif yüklü çubuk dokun­durulup uzaklaştırılıyor. I küresi, özdeş II küresine dokundurulmadan yaklaştırılıp, II küre­si de iletken telle toprağa bağlanıyor. Tel kaldırıldığında I ve II kürelerinin yükleri için ne söylenilebilir?

I küresi (—) yüklü, II küresi yüksüz.

I ve II küresi yüksüzdür.

1 küresi (—) yüklü, II küresi (4-) yüklüdür. I ve II küresi (—) yüklüdür.

ve II küresi (+) yüklüdür.

 

kaltırıldığında II küresi 4-yüklüdür. Cevap C

5—     Her bakımdan özdeş yüksüz K, L,

M iletken küreleri yalıtkan saplara tuttu­rulmuş olup, şekildeki gibi değmededir­ler. K küresine 4-q, M küresine ise —q yük- lü çubuklar dokundurulmadan yaklaştırı­lıyor.

önce L küresi yalıtkan sapından tu­tulup uzaklaştırılıyor. Sonra da yüklü çubuklar uzaklaştırılıyor. Kürelerin yükleri ne olur?

A)       K (+), L (yüksüz), M (-) yüklüdür. D) K, M yüksüz , L (4-) yüklüdür.

B)       K (-), L (yüksüz), M (4-) yüklüdür. E) K, M yüksüz ; L (-) yüklüdür.

^ C) K, L, M yüksüzdür.

ÇÖZÜM : -hq yüklü çubuk, K küresinden —q yükünü çekerek K küresinde toplar ve -fq kadar da yük iter. —q yüklü çubuk ise, M küresinden 4-q kadar yük çeker, —q yükünü iter. Yüksüz L küresine K dan -hq, M den —q yükü gelir ve yine yüksüz durumunu korur. L küresi uzaklaştırıldığında yüksüzdür. K küresi (-) yüklü, M küresi ise (+) yüklü olur. Cevap : (b)


 (Sekil -1)                              (Sekil – III

İpek iplikle düşey olarak asılmış K cismine, iletken L çubuğu yaklaştırıldığında, Şe­kil – I’deki durum oluşuyor. L çubuğuna da, (+) yüklü bir elektroskop, Şekil – ll’deki gibi yaklaştırıldığında, elektroskobun yaprakları kapanıyor. K ve L deki elektrik yüklerinin işa­retleri nasıldır ? (1982, ÖSS.)

A) K (+), L.(4-) B) K (+), U—)

C)       K (—), L (+) D) K (—), L (—)

A)       K (0), L (—)

ÇÖZÜM: Şekil- l’de L, K’yi ittiğine göre L ile K aynı elektrik yükü ile yüklüdür. Bu nedenle cevap ya (A) ya da (D) olmalıdır.

L iletkeni elektroskoba yaklaştırıldığında elektroskopun yaprakları kapandığına göre kü- recikteki (+) yüklerin (-)’leri (L tarafından itilerek elektroskopun                   yapraklarındaki

(4*) yüklerini nörtrleştirmiş olmalıdır. O halde L ‘ de (—) yüklü olmalıdır. Cevap D

7—     Yüklü K, L, M, N küreleri veriliyor, K küresi L ve M kürelerini çekmekte, N küresini ise itmektedir. L küresinin M ve N kürelerine etkisi için ne söylenilebilir ?

A)                                                                             L, M ve N yi iter. B) L, M ve N yi çeker.

A)                                                                             L, M yi çeker , N yi iter.   D) L, M yi iter , N yi çeker.

D)       L nin M ve N ye etkisi olmaz.

ÇÖZÜM: K küresi L ile M yi çektiğine göre, L ile M aynı isimli, K ise ters isimli elektrik yükü ile yüklüdür. K, N yi ittiğine göre K ile N aynı isimli elektrik yükü ile yüklü olur. N ile L ve M de ters isimli elektrik yükü ile yüklü olurlar. Bu durumda L, M yi iter ; N yi çeker. Cevap : t)

 

 —  Hidrojen gazıyla dolu bir kabın, sıcaklık sabit tutularak hacmi yarıya indirildiğinde, gaz için aşağıdakilerden hangisi doğru olur?

A)  Mol sayısı yarıya düşer.

B) Konsantrasyonu iki kat olur.

C) Moleküllerinin hızı iki kat olur.

D)  Moleküllerinin kinetik enerjisi iki kat olur.

E)  Moleküllerinin hacmi küçülür.

(Not: Konsantrasyon, birim hacimdeki tanecik sayısı anlamında olup, VI. Bölüm ayrıntılı olarak incelenecektir.)

68—  1 atm. ve 27°C de hacmi 2,46 İt. olan gaz kaç moldür?

A) 0,1    B) 0,2    C) 0,3    D) 0,4    E) 0,5

69—  127°C de ve 2 atm. basınçta 8200 mit. hacim kaplayan bir gazın kütlesi 8 gr. dır. Bu gazın molekül ağırlığı nedir?

A) 16     B) 64     C) 28     D) 32     E) 44

70—  4,1 litre hacminde kapalı bir kapta 127°C de 13,2 gr. C02 ve 16 gr. 02 gazları karışı­mı bulunuyor. Aynı sıcaklıkta kabın toplam basıncı kaç atmosferdir? (C = 12, O =

16)

A) 0,8    B) 8      C) 3,2    D) 6,4    E) 1,2

71 – Sabit hacimli bir kaba 5,6 gram N2 konuyor ve basınç 380 mm Hg olarak ölçülüyor. Aynı kaba aynı sıcaklıkta bir miktar C02 eklendiğinde basınç 1,5 atmosfer oluyor. Eklenen C02 kaç gramdır? (N2 = 28, C02 = 44)

A) 2,2    B) 0,4    C) 26,4   D) 17,6   E) 11,2

72—  Bir gazın 4 molü bir çelik silindir içinde 127°C de 2 atm. basınç yapıyor. Silindire 8 mol gaz daha pompalanır ve sıcaklık 27°C ye düşürülürse, gazın son basıncı kaç atm. olur?

A) 2,5    B) 3,5    C) 4,5    D) 6      E) 3

73—  Sıvı S02 in yoğunluğu 0,64 gr./mlt. olduğuna göre, içinde 5 litre sıvı S02 bulunan bu tüpten N.Ş.A. kaç litre gaz elde edilebilir? (S = 32)

A) 1120   B) 2240   C) 224    D) 448    E) 2800

4,1 atm. basınçta ve 27°C sıcaklıkta 2 litre sıvı oksijenle dolu bir çelik silindirden, aynı sıcaklıkta kaç litre O2 gazı 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*