TİMSAH BÖCEĞİ

TİMSAH BÖCiGİ

akma adı, timsali bö­ceği olan. Laternana cinsi bu ağaç böceği. Güney Amerika’nın tropik orman­larında yaşar.

Pennsylvania Üniver­sitesinden tropikal biyolog Daniel Jaıızen. ilginç şekil ve renklerin kamuflaj gerek­siniminden kaynaklandığını söylüyor. Burun kısmındaki yumrular, muhtemelen bir ağaç dalma benzemeye, göz görünümündeki karanlık noktalar ise bir yaprak üze­rindeki küflü kısımları andır­maya yöneliktir.

Laterııaria’nın düşmanları­nın O’mı bir timsaha benzet­me olasılığ’ var mıdır? Jaıı-

zeıı’e göre. kesinlikle hayır.

Böcek, timsahların olma­dığı. ağaç tepelerinde yaşar. Düşmanları ise, kertenkele ve yılanların avları olan, maymun, sincap ve kuşlar­dır Bir maymun ya da kuş için timsah böceği, genel bir korku etkisini uyandıracak kadar kertenkeleye benze­mektedir. Bunun için diyor J a n/e ıı, böceğin düşmanları. O’nun gerçekten bir kerten­kele olup olmadığını araştır­madan uzaklaşacaklardır.

Eğer bu kamuflaj, bir may­mun.sincap ya da kuşu al­datmaya yetmezse, timsah böceği (ince, kanatlarını çır­parak kocaman göz çukurla­rını sergiler. Saldırganı kor­kutup kaçıramazsa böcek bu kez, şiddetli sanınsak ko­kulu. etkili bir kimyasal madde salgılar. Bu yöntem de iş görmezse, geniş kafası­nı ağaca vurarak sersemleti- ci bir ses çıkarmakla düşma­nını korkutmaya çalışır. Fa­kat bütün bu pasif savunma sistemleri başarısız kalırsa. Timsah böceği en etkili si­lâhını kullanır, uçarak uzak- laşır. (gcjence Digest’terı)

 

Bu konuya yaklaşım, yelkenli-gemi- çalış­malarını çeşitli gruplara ayırsa bile- gelenek­sel olarak denizciler hiçbir zaman gemi mo­delinde anlaşamazlar- birleştikleri tek ortak nokta, hükümetin parasal desteğini sağlıya- bilmektir. Denizcilik uzmanlarının hesapla­rına göre çağdaş normal ölçülerde bir gemi­nin yapımı için, en az 50 milyon Dolar gerekmektedir. Elde bulunan bir gemiye yel­ken eklenmesi ise bir milyon doların dörtte üçü kadar olacağı tahmin edilmektedir. Fe­deral ipoteklemeye girilmeden, yapımcı ve çalıştırıcılara, günümüzdeki gemilerin yapımı garanti edilmektedir. Durum böyle iken, yel­kene dönüşüm, en azından Amerika’da, pek kesin görünmemektedir; daha doğrusu des­tekleyicilerinin daha güçlü savunmaları gere­kecektir.

Okyanus Taşımacılık Şirketi’nden Ilugh

Lawrence’in, geçenlerde yazdığına göre, “yelkenli yük gemileri üzerinde atılan en son değerli adım 1900’lerde oldu.O sıralarda he­nüz uçaklar uçmamıştı, arabaların da atsız faytonlardan pek farkları yoktu. Elektrik ışı­ğına çok ender rastlanıyordu ve daha radyo­dan da bir ses duyulmamıştı. Geçen bu yıl­larda çok şeyler değişti, geliştirildi ve bulun­du… teknolojideki ilerlemeleri ve yeni malze­meleri kullanarak eskilere daha yeni bir bi­çim vermek ya da daha yeni nesneler meyda­na çıkartmak evvelden olanaksızdı.”

En yakın gelecekte, bugünün yelkenli ge- miler’e oluşan romantik görüntüsüne, yarının daha yüksek teknolojisinin sağladığı verimli­lik ve görkem de eklenecektir.

SCIENCE 81’den Çeviren: Kumru S ARIM AN OĞLU

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*