Uzay gemisi

Uzay gemisinde bulunanların çıkardıkları karbondioksit, etrafı çok çabuk kaplayabilir. Be­lirli aralıklarla kabinden dışarı atılmazsa başağ- rısına, göz kararmasına ve nihayet ölüme neden olabilir. Karbondioksitin giderilmesi için reaktör­ler yapılmıştır ancak uzayda denenmesi gereki­yor. Phillip Quattron, “Atıkların yeniden kullanılır duruma getirilmesi için kuru ve yaş Oksidasyon metodu uygun olabilirdi fakat, bu çok pahalı ola­cak, ayrıca enerjiye ihtiyaç gösterecekti; bu du­rumda, pis suların arzu edilen şekilde yeniden kullanılmasını sağlamak, arıtma sisteminin geliş­tirilmesine bağlıdır.” diyor.

Mars yüzeyinde bulunan ekipin sağlığını teh­dit edecek asıl tehlike radyasyon olabilir. Uzay hekimliğinde çalışmalarını sürdüren genç bir ctoktor, Dan Woodard: “Şiddetli güneş fırtınala­rına karşı bir korunak bile olsa, yine da astro­notlar bu gezide 200 rem (1)’Iik bir radyasyona maruz kalacaklardır. Bu sanayi işçileri için, bütün meslek yaşamları boyunca izin verilen en yük­sek dozdaki radyasyon şiddetine eşdeğerdir.”

İnsancğlu elverişli bir atmosfer ya­ratır ve de toprağı işlemeyi başarırsa,

Mars belki birgün Dünya’nın bir benzeri olabilir. Ufak kraterlerle kaplı Mars ayı Phobos, güneş enerjisi ile çalışan ge­milerle İhtiyaç maddelerinin sevkedildi- ği bir ara istasyon görevini üslenebilir.

diyor. VVoodard’a göre bu durum, lösemi (kar, kanseri) veya diğer kanserlere sebep olan rad­yasyon riskini % 2-3 daha çok göze almak de­mektir.

Uzay ekibi, hiçbir yardım alamayacak kadar Dünya’dan uzakta bulunacağına göre, normalden çek daha fazla miktarda tıbbî malzeme, ilaç, vi­tamin ve diğer teçhizatı beraberlerinde götürme­leri gerekecektir. VVoodard, bu yolculukta, rönt­gen cihazı vo malzemesi EKG monitörü, bir kan tahlil laboratuvarı, cerrahi gereçler, tıbbî yayın­lar, solunum destek cihazları ve çok miktarda tedavi için çeşitli ilaçlara gerek duyulacağı gö­rüşündedir.

Columbus’dan temsili bir görünüm. İlk Mars seferinin tasarımcıları, her türlü acil duruma kar­şı ve bilgi toplama şansını daha çok artırmak için büyük bir olasılıkla üç uzay gemisi fırlatma­yı düşünüyorlar. Yukarıda hızla yol alan ve yü­zeyden yalnızca 18000 mil (30000 km.) uzakta bulunan uzay filosu görülüyor.

Bedensel tıbbı sorunların üstesinden gelin­mesi gibi zorlukların yanısıra, yeryüzünden iki yıl gibi uzun bir süre uzak kalacak ekipin, psi­kolojik probiemleri ile başa çıkılması daha da zor bir konu olarak karşımıza dikilmektedir. B.J. Biuth, “Böyle bir uzay uçuşu için henüz bir de­neyimimiz yoktur” diyor ve ekliyor: “Antartika’da ve denizaltılarmda benzeri durumlar yaşanmıştır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*