Genel

2.3 milyon tür canlı içeren ‘Hayat Ağacı’

2.3 milyon tür canlı içeren ‘Hayat Ağacı’1

Dünya tarihi boyunca bilinen tüm bitki, mantar ve tek hücrelileri inceleyen bilim insanları, bir ‘Hayat Ağacı’ oluşturdu. Bu sayede türlerin birbirleriyle akrabalıkları tespit edilip, bulaşıcı hastalıkların kökenlerine inilecek

Dünyamızda yaşamış tüm canlıları sınıflandırma çalışmaları yürüten bilim insanları önemli bir aşama kaydetti. Dünyanın dört bir yanında araştırma yürüten onlarca bilim insanı bir araya geldi ve yaklaşık 2.3 milyon türü içeren bir “Hayat Ağacı” oluşturmayı başardı.

ÇALIŞMA, DÜNYADA BİR İLK
Şimdiye kadar yayımlanmış binlerce makaleden toplanan bilgiler sayesinde meydana getirilen “Hayat Ağacı”, dijital ortama da aktarıldı. Bu eşsiz çalışma “https://tree.opentreeoflife.org” adresinden internet kullanıcılarının istifadesine sunuldu. “Hayat Ağacı”, 3.5 milyar yıllık dünya tarihinin bir döneminde yaşadığı bilinen tüm bitkileri, mantarları ve tek hücrelileri içeriyor. Yine de Duke Üniversitesi’nden Karen Cranston, “Daha önce yayımlanan 500’den fazla araştırmayı bir araya getirdik. Bu çalışmayı ilk adım olarak görmek lazım” ifadelerini kullandı. “Şimdiye kadar on binlerce benzer çalışma yapıldı” diyen Cranston, “Bu çalışmaların en kapsamlısı 100 bin tür içeriyordu. Bunlar ilk defa bir araya getirildi” dedi. İLAÇ

ENDÜSTRİSİNE IŞIK TUTACAK
Uzmanlar bu projenin tıp ve eczacılık alanlarına da ışık tutacağını söylüyor. Türlerin birbirleriyle olan akrabalıklarını tespit ederek AIDS, ebola ve birçok bulaşıcı hastalığın kökenlerine inilebileceği belirtiliyor. Dünya üzerinde yaşamış olan tür sayısının on milyonlarla ifade edilebileceğini söyleyen Cranston, “Günümüzde bu canlılardan sadece yüzde 5’inin DNA yapısını inceledik” diye konuştu.

5.75 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Araştırmayı yürüten ekipten Douglas Soltis de “Hayat Ağacı, türler arasındaki akrabalıklar konusunda neleri bilmediğimizi de gösteriyor” diyerek, bu çalışmanın daha birçok incelemeyi tetikleyeceğini belirtti. Florida Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Soltis, “25 yıl önce böylesine detaylı bir incelemenin imkansız olduğu düşünülürdü. Çalışma, önümüzdeki yıllarda bu alanda çalışacak bilim insanlarına ilham kaynağı olacak” dedi. 3 yılda tamamlanan “Hayat Ağacı”, ABD’nin Ulusal Bilim Vakfı tarafından fonlandı ve 5 milyon 750 bin dolara mal oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir