28 Ekim Çarşamba ve 30 Ekim Cuma Okullar Tatil mi?
28 Ekim Çarşamba ve 30 Ekim Cuma Okullar Tatil mi? Resmi tatil kaç gün olacak? 29 ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak olan tatil 1 Kasım seçimlerinin de denk geşlmesine üzerine uzadı. Peki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili kaç gün uzadı? 29 Ekim Tatili uzadı! Okullar kaç gün tatil olacak? Kamuya ve Özel Sektöre resmi tatil kaç gün?
29 Ekim cumhuriyet bayramı ve 1 Kasım genel seçimleri’nde okullar tatil olacak mı? 28 Ekim günü okullar tatil mi? Öğrencilerin merak ettiği tatil kaç gün olacak.
Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri
29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı coşkusu yaşanacak. Tüm yurtta Cumhuriyet Bayramı etkinliklerle kutlanacak. Bu günün tatil olması özellikle sınava hazırlanan 8.sınıflar için de ders çalışmak ve çalışmaya ara verip dinlenmek için büyük fırsat olacak.
29 Ekimde ve 30 Ekimde okullar tatil mi?
28 EKİM ÇARŞAMBA OKULLAR TATİL Mİ?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, 28 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra okullar tatil. Okulların açılışının ertelenmesi nedeniyle okulların açılmasına çok olmadan sınav tarihleri de gelmiş oldu. Öğrenciler Ekim ayının son haftasını sınavlar içerisinde geçirecek. Öğrencileri ise seçim tatilleri dinlendirecek.
29 Ekimde ve 30 Ekimde okullar tatil mi?
2 KASIM GÜNÜ OKULLAR TATİL OLACAK MI?
1 Kasım Genel Seçimleri’nden sonra okullar’ın 2 Kasım günü tatil olması bekleniyor. Konuyla ilgili bir açıklama olduğunda haberimizden öğrenebilirsiniz.
30 EKİM CUMA TATİL Mİ?
Başbakan Davutoğlu’nun 30 Ekim Cuma günü kamu çalışanlarının idari izinli sayılmaları ile ilgili genelgeyi imzaladığı belirtildi . 30 Ekim Cuma günü kamu çalışanları idari izinli sayılacak.
29 Ekim Perşembe gününe geldiği için cuma günü izin alan çalışanlar dört gün tatil yapabilecek.
4 GÜNLÜK TATİL RESMİYET KAZANDI
1 Kasım Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek ve yaklaşık 59 milyon seçmen oy kullanacak. 1 Kasım turizm için yüksek sezona denk gelmiyor; ancak 29 Ekim cumhuriyet bayramı’nın perşembe gününe gelmesi 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Hakkında
Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta[1] kutlanan bir millî bayramdır.
Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
Cumhuriyetin ilanı
Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için devletinin bir gemisi ile Samsun’a gönderilmiştir. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenlemiş ve “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Paşa’yı ‘Meclis Başkanı’ seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Halk ve düzenli ordular düşman kuvvetlerine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.
Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından TBMM 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırmıştır. Padişah Vahdettin, ‘vatan haini’ ilan edilmiş ve yurdu terk etmiştir.
24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi’nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmış fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.
İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos’ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim’de Ankara, başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırmış ve “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz,” demiştir.
29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devleti’nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.
Cumhuriyette, Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.
Bayram kabul edilmesi
2007 yılı Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Boğaziçi’nde patlayan havai fişekler
29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.
2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir.[2] Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır