Genel

36 Çekirdekli Mini İnternetli İşlemci!

36 Çekirdekli Mini İnternetli İşlemci!

mit-110

Massachusetts Institute of Technology araştırmacıları, bilgisayarlardaki çift ve dört çekirdekli işlemcileri geride bırakan, 36 çekirdekli bir işlemci prototipi geliştirdiler.

 

“Çip-üzerinde-ağ” adındaki bir sisteme dayanan çip, verinin çekirdekler arasından daha hızlı ve etkili biçimde geçebilmesine olanak tanıyor. Çipi geliştiren takım, MIT News blog’da sıradan bir çoklu çekirdekli işlemcide tüm verinin tek tel üzerinden aktığını, bir defada sadece bir çekirdeğin iletişim kurabildiğini ve çekirdek sayısı arttıkça veriyolunun erişim sağlaması için beklenen sürenin, işlem yapmak için harcanan süreyi geçtiğini söylüyor. Yeni “çip-üzerinde-ağ” tasarımında ise çekirdekler, bir ızgara düzeninde yan yana yerleştiriliyorlar ve her bir çekirdek, yanındaki çekirdeklerle bağlantı kuruyor. Bu, verinin meşgul çekirdekleri atlayarak, birçok farklı yol üzerinden yolculuk yapabileceği anlamına geliyor. Böylece işlemci, bir bütün olarak çok daha verimli çalışabiliyor.

Çip-üzerinde-ağ konseptindeki bir sorun ise çekirdeklerin bazen diğer bir çekirdeğin ön belleğindeki veriye erişme ihtiyacı duyması. Konseptte veriler, çekirdeklere birçok farklı, takip edilemeyen yoldan ulaşabiliyor. Sorunun çözümü ise veriyolu tabanlı çiplerde olduğu gibi çekirdeklere bir veri paketi aradıklarını duyurmalarını sağlayan bir gölge ağ eklemekten geçiyor.

36 çekirdekli işlemcileri bir süre görmeyecek olsak da takım, Linux’un bir sürümünü modifiye ederek geliştirdikleri çiple çalıştırmayı ve gerçek uygulamaların bu mimari üzerinde nasıl işlediklerini test etmek istiyor. Bunun aydından teknolojiyle ilgili bilgiler, herhangi bir firmanın kullanabilmesi için dünyaya yayınlanacak. Bu arada teknolojinin detaylarına MIT sitesinden erişilebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir