Türkiye’ de Ansiklopedik yayınlar

Türkiye’ de Ansiklopedik yayınlar

Türkiye’ de 1975-1983 arasında ansiklopedik yayınlar açısından canlı bir dönem yaşandı. Bu alanda, değişik konularda çeşitli ansiklopediler yayımlayan büyük kuruluşlar ortaya çıktı. Gelişim ve Süreli Yayınlar, Görsel Yayınlar. Başkan Yayınları. Arkın Yayınlan. Gözlem Yayınlan, Anadolu Yayıncılık bu kuruluşlar arasında en önemlileridir.
Meydan Yayınları, 12 ciltlik Meydan* La-rousse Büyük Lügat ve Ansiklopedi’nin 13. cildinden (Ek 1) sonra 1976-1977’de l.arousse Gençlik Ansiklopedisi adı altın da 10 ciltlik renkli bir ansiklopedi ddha yayımladı. 1983’te 14. cildin (Ek 2) yapımına girişti.
Gelişim* Yayınları’na (£* ait ansiklopediler: Genel Kültür Ansiklopedisi (8 cilt), Gençlik Ansiklopedisi (10 cilt), Sağlık Ansiklopedisi (8 cilt), Nasıl Çalışır (7 cilt, bilimsel ve teknik konular), Kadın re Erkek (5 cilt, cinsel bilgiler). Sofra Ansiklopedisi (6 cilt, Türk ve dünya mutfağıyla ilgili bilgiler), Bilim ve Yaşam Ansiklopedisi (6 cilt). Evimiz (8 clt), Coğrafya Ansiklopedisi (10 cilt), Dünya Atlasları Ansiklopedisi (6 .cilt), Gelişim Yayınları 1983 yılında Gelişim – Hachette” Ansiklopedisinin yayımına başladı.
Görsel* Yayınlar’a (Ek 2) ait ansiklopediler: Okul Ansiklopedisi (ilkokul, orta–okul, lise öğrencileri için, 8 cilt), Sanat Tarihi Ansiklopedisi (4 cilt), Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi (6 cilt), Dünya Ansiklopedisi (12 cilt), Genel Kültür Ansiklopedisi (6 cilt), Sağlık Ansiklopedisi (5 cilt), Türkiye Ansiklopedisi (7 cilt), Dünya Savaşları Ansiklopedisi (9 cilt), Eşim ve Ben (3 cilt), Cinsel Bilgiler Ansiklopedisi (4 cilt).
Anadolu* Yayıncılık’ın (Ek 2) 1981’de ilk fasikülünü yayımladığı ve 1983 sonunda yedi cildini piyasaya sürdüğü on bir ciltlik Yurt Ansiklopedisi, Türkiye’nin bütün illerini dünü ve bugünü ile en geniş çapta anlatan ansiklopedi olarak nitelendi. Adam* Yayıncılık (Ek 2) 1983’te PValt Dis-ney-Bilgi Dünyasına Yolculuk adlı çocuk ve gençlik ansiklopedisinin yayımına başladı.
Kaynak Kitaplar* Türkiye 1923-1973 Ansiklopedisi’ nin, 1974-1978 arasındaki gelişmeleri kapsayan 5. cildini yayımladı (1981). Dergâh Yayınevi’nin hazırlattığı ve 1976′ da ilk fasikülünü yayımladığı, 1983’te beş cildi piyasaya sürülmüş bulunan on ciltlik Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, Atilla özkırımlı’nın hazırladığı ve Cem Yayınevinin (Ek 2) bastırdığı dört ciltlik Türk Edebiyatı Ansiklopedisi de alanlarında büyük bir boşluğu doldurdu.
Cumhuriyet Ansiklopedisi, Yeni Cumhuriyet Ansiklopedisi adıyla 1983’te yeniden yayımlandı. Bu ansiklopediyi yayımlayan Arkın Kitabevi, Arkın Kültür Ansiklopedisi adı altında başka ’ bir genel kültür ansiklopedisinin ilk fasikülünü 1983’te çıkardı.
Burçak Evren’in 1983’te çıkan Türk Sinema Sanatçıları Ansiklopedisi, Atilla Dor-say’la Turhan Gürkan tarafından hazırlaman ve Gösteri dergisince 1981’de ek olarak verilmeye başlayan Sinema Ansiklopedisi, alanlarının belli başlı kaynakları oldular.
Bunların dışında daha birçok irili ufaklı ansiklopedi yayımlandı, hemen tüm gazeteler ansiklopedi ekleri vererek tirajların: artırmaya yöneldiler. (Bk. EK CİLT 3) *ANSSEAU (Femand), belçikalı tenor. — (ÖL Brüksel 1972). [M]

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*