ikinci Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi Açıldı

ikinci Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi Açıldı

1
Müze aynı gün “Yıldız Sarayı’ndan İstanbul Üniversitesine” sergisine de ev sahipliği yaptı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İ.Ü. eski rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un katılımıyla “İkinci Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi”nin açılışı 26 Mayıs 2015’te İkinci Bayezid Hamamında gerçekleştirildi.

Patrona Halil Hamamı değil, Bayezid Hamamı

İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, açılış konuşmasında üniversitenin kimliğini ve geçmişten geleceğe kültürünü

taşıyacak sorumluluk içinde bu hizmetin gerçekleştirildiğini söyledi. Üniversitenin milletin bağrından çıktığını dile getiren Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemiz, milletiyle devletiyle bütünleşmiş bir üniversite. Toplumun bütün kurumlarıyla iş birliği içinde, paylaşma düşüncesi içinde üzerine düşen vazifeleri yerine getirmeye çalışıyor. Akademik birikimle sosyal, idarî, cömert ve duyarlı insanlarımızın iş birliğiyle sonuçlanmış olan iki güzel eser var burada” şeklinde konuştu. İstanbul Üniversitesinde öğrenci olduğu 1980’li yıllardaki hamamın durumundan da bahseden Ak, “Yanlışlıkla Patrona Hamamı olarak bilinen bu hamam aslında Bayezid Külliyesi’ne aittir. Kendi tarihine yakışmayacak şekildeydi. El atılması gerekiyordu.” dedi. Ayrıca, böyle bir tarihî eserin ayağa kaldırılmasına vesile olmaktan da son derece mutlu olduklarını dile getirdi.

2

Yıldız Sarayı’ndan İstanbul Üniversitesine

Projede büyük emeği bulunan 2009^2015 dönemi İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de “Üniversitelerin müzeleri toplumun çok dikkatle baktığı ve takip ettiği birimler ve kurumlardır. İ.Ü. olarak o kadar büyük tarihî zenginliklere sahibiz ki, gördüğünüz İkinci Bayezid Hamamı bunun sadece bir parçası ama çok güzel bir örneği” diye konuştu. Tarihî eserlere sahip çıkma bilincinin daha da artması temennisinde bulunan Prof. Dr. Söylet, “Yıldız Sarayı’ndan İstanbul Üniversitesi’ne intikal eden ve yıllardır emanet olarak sakladığımız eserlerin bir kısmını ve Türkiye’de ilk defa bu kadar geniş bir hamam müzesini ziyarete açmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaçakçı Deposu İken Müze Oldu

Projenin hayata geçirilmesinde katkıda bulunan Prof. Dr. Nurhan Atasoy ise çok uzun zamandır yapmak istediği şeyleri yapma fırsatı bulduğunu söyledi. Eski rektörlerden Prof. Dr. Nazım Terzioğlu ile 1964’te hamama gelen Atasoy, o tarihlerde burasının bir mezbelelik ve kaçakçıların mallarıyla dolu olduğunu ifade etti.

Müzenin oluşturulmasında katkıları bulunan bağışçılara plaket akimlerinin ardından “11، Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi” ve “Yıldız Sarayı’ndan İstanbul üniversitesine” sergisi açılış kurdelesi İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, eski rektör Prof. Dr. Yunus Söylet ve Tekfen Holding yönetim kurulu başkanı Nihat Gökyiğit tarafından kesildi.

“Yıldız Sarayı’ndan İstanbul üniversitesi’ne” adlı sergide İstanbul üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesine intikal eden eserlerden Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın teleskopu, Hamidiye Marşı’nın notaları, Yıldız fotoğraf albümlerinden örnekler, yazı takımları ve çok sayıda minyatürlü yazma eser yer alıyor.

“İkinci Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi” bölümünde ise modernleşmeyle birlikte tarihe karışmaya yüz tutan hamam kültürünü yeniden canlandırmak için tarihî değeri bulunan pek çok eser sergileniyor. Nurhan Atasoy başkanlığında İ.Ü. Nadir Eserler Müdiresi Yasemin Akçay ve ekibi tarafından hazırlanan sergi 27 MayıS’27 Ağustos 2015 tarihleri arasında ziyreçilere açık olacak. ٠٠

 

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*