HAVALİMANLARI

HAVALİMANLARI

1

Havacılığa getirilen yasal düzenlemeler, havalimanla­rında ve havayolu tesislerinde önemli gelişmelere yol açmıştır. İlk havalimanları çoğunlukla uzun çimenlikler ya da açık alanlardı; asfalt ve beton pistler genellikle da­ha sonra, 1930 yıllarında kullanıma sokuldu. Bu arada radyoyla seyir olanaklarının kullanımı da arttı. 1930 yıl­larının ortalarında, havalimanlarında trafik kuleleri hiz­mete girdi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra havalimanlarının sa­yısı çoğalır ve boyutları büyütülürken, 1950’de yakla­şan uçaklara uçuş rotası sinyalleri gönderen ilk VOR (VHF Omnidirectional Range) yayını hizmete kondu. Jet yolculuğunun büyük ölçüde gelişmesiyle hava trafik denetimi de gün geçtikçe gelişti.

Uluslararası hava trafiğinde Omega sistemi kullanılır; bu, sekiz küresel yayın noktasından sinyaller gönderen bir seyir sistemidir. Uçakta bulunan bilgisayari’ bu sinyalleri çözümleyerek uçağın durumunu hesaplar. Birleşmiş Milletler’e bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (İCAO), seyir donanımının ve uluslararası rotalarda hava trafiği işlemlerinin uyumlu hale getirilmesini kolaylaştırmaktadır.

HAVAYOLLARI

Dünyada yolcu ve yük taşımacılığıyla uğraşan yaklaşık 500 havayolu kuruluşu vardır. 1980 yılları sonu verile­riyle en büyük tarifeli havayolu filosu (3 800’ü aşkın uçak) ABD’nindir ve yılda 400 milyonu aşkın yolcuyla, en çok yolcuyu taşımaktadır. Dünya ölçeğinde yayılmış havayolları şirketlerinin başlıcaları (5 kıtadan en az dör­düne, on altı uçuş bölgesinden en az onuna sefer yapan şirketler) Delta Airline (ABD), Lufthansa (Almanya), Air France (Fransa), Sabena (Belçika), Swissair (İsviçre) Ali­talia (İtalya), British Airways (İngiltere),KLM (Hollanda) ve Aeroflot’tur (Rusya). Türk Hava Yolları da, 1990 yı­lından sonra uçaklarını yenileyerek (Airbus’lar, vb.) ve sayılarını artırarak, hızlı bir gelişme dönemine miştir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*