NUSRET MAYIN GEMİSİ
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nde Nusret Mayın Gemisi’nin ehemmiyeti göz ardı edilemez. Patlamaz düşüncesiyle yedeğe alınan Türk yapımı mayınlar, çaresizlik sebebiyle, düşman taarruzu öncesinde Nusret Mayın Gemisi tarafından 7 Mart Pazar gecesi Erenköy Mevkii’ne kıyıya paralel olarak döşendi. On gün sonra, 18 Mart sabahı, müttefik donanması taarruza geçti. Her şey normal gibi gözüküyordu; ancak ikmal için geri dönen gemiler, Nusret’in Karanlık Lim ana döşediği mayınlara çarpmaya başladı. Yenilmez armadanın koca gemileri, mürettebatıyla beraber sulara gömüldü.
İtilaf Devletleri, üç büyük savaş gemisini (Irresistible, Ocean, Bouvet) kaybetmiş; üç düşman savaş gemisi de (lnflexible, Gol- va, Suffen) ağır hasar görmüştü. İngilizler bu hezimetin sonunda “mayın yoktur” raporu veren keşif pilotunu kurşuna dizdiler… Çanakkale Deniz Zaferi’nde Nusret’in döşediği bu meçhul mayın hattı sayesinde müttefik donanmanın üçte birlik gücü yok edilmişti.
Uzun yıllar hizmetine devam eden Nusret, bir süre yük gemisi olarak kullanıldı. Mersin sahilleri yakınlarında alabora olunca 2003 yılından sonra restore edilerek, Tarsus’ta müze haline getirildi.