Rami Kışlası’nda Kışlayanlar Var…
Birinci grup tarihî eser niteliğinde olan Rami Kışlası, Selimiye ve Davutpaşa kışlalarından sonra, Osmanlı’dan kalan 3. büyük kışladır.
Eyüp-Rami sınırları içinde bulunan Rami Kışlası ya da arşiv ‘ adıyla “Rami Çiftliği Kışlası” ilk kez Üçüncü Mustafa Han döneminde (1757-1774) yaptınlmış, İkinci Mahmut Han devrinde (1808-1839) ise Asâ- kir-i Mansûre-i Muhammediye için yenilenmiştir.
Rami Kışlası, Kırım Savaşı sırasında Abdülmecid Han’ın (1839-1861) karargâhı olarak kullanılmış, son şeklini ise ildnci Abdülhamid Han döneminde (1876- 1909) almıştır.
1960’lı yıllarda askeriye tarafindan terk edilen Rami Kışlası, Eyüp ilçe Belediyesi Meclisi’nin kararı (1985) ile, 2 yıl müddetle geçici olarak, kuru gıda toptaneıianna tahsis edilmişti. İstanbul’un merkezindeki 220 bin metrekarelik kışla arazisi için çeşidi projeler hazırlandı. Proje çalışmaları İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmeşinin ardından hızlandırılmışsa da, bu çalışmalar, 24 yıldır Rami’de bulunan Gıda Toptancıları Çarşısı esnaini tedirgin etmekten öte gidemedi. 2007’nin Ekim ayında kışla çevresindeki dükkanlar tahliye edilmiş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta ekipleri ile Emniyet ekiplerinin desteğinde, işyerlerini kışladan 5 metre uzaklaştırmak için yıkımlar yapılmıştı. Son olarak İstanbul Kütüphanesi ve Kültür Merkezi olarak projesi onaylanan kışlada hiçbir çalışma görülmüyor. Tam tersine kışlaya bitişik işyerleri ve içindeki içler acısı manzaralar hâlâ “kışlada kışlayanlar var” dedirtecek cinsten…