BEBEK’TE DALYANLAR
Deniz, göl ya da büyük akarsularda kıyılara yakın yerlerde kurulan ve kıyı ile aradaki açıklık uzun ağlarla kapaularak meydana getirilen büyük havuzlara dalyan denir. 95 yıl öncesine kadar İstanbul’da Adalar, Marmara ؛zineD ve Boğaz’da 50’yi aşkın dalyan bulunuyordu.
Dalyanlar, kuruldukları mevsime göre “yaz” ve “kış” dalyanları diye isimlendirilmekteydi. Akıncının geliş yönüne açık olan dalyanlara “kavataşya”, akıntının ters taraflııa hareket eden balıldarı avlayan dalyanlara “anavaşya” dalyanı adı verilirdi. Dalyanın kurulduğu alana “dalyan tarlası”, balık girdiği zaman kapatılan giriş açıklığına “dalyan kapısı”, balığın girişini haber veren gözcüye “vardacı”, balığın alındığı orta bölüme “dalyan avlusu” denmekteydi. Bir dalyanın çalı- şabilmesi için en az iki mavna ve iki kayığa ihtiyaç vardı. Av sırasında, dalyan kazığına çakılmış | bir tahta parçası üzerinde oturan vardacılar, balık sürülerinin dalyana girmesini beklerler, balıklar ağlara girer girmez kıyıya haber verirler, kıyı daki nöbetçiler de ağların ağzım kapatırdı. Dalyanda hazır bekletilen mavna ve kayıklara yükle- ; ؛ nen balıklar, müşteriye sunulurdu.
yaç vardı. Av sırasında, dalyan kazığına çakılmış | bir tahta parçası üzerinde oturan vardacılar, balık sürülerinin dalyana girmesini beklerler, balıklar ağlara girer girmez kıyıya haber verirler, kıyı daki nöbetçiler de ağların ağzım kapatırdı. Dalyanda hazır bekletilen mavna ve kayıklara yüklenen balıklar, müşteriye sunulurdu.